En düşük emekli maaşı belli oldu: 12 bin 500 lira

Milyonlarca emeklinin beklediği karar belli oldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, hazırlanan kanun teklifiyle birlikte en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılacağını duyurdu.

Ekonomi 16.07.2024 12:45:00 0
En düşük emekli maaşı belli oldu: 12 bin 500 lira
Tarih: 16.07.2024 12:45 Güncelleme: 16.07.2024 12:47

Temmuz başında SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 24,73 oranında 6 aylık enflasyon farkı elde etti.

Kök maaşı, en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın altında kalanların bir kısmına bu zam oranı ya yansımadı ya da çok düşük bir oranda artış yansıdı.

Bu konumda 1 milyon 780 bin emeklinin bulunduğu biliniyor.

AK Parti, yaşanan gelişmeler üzerine en düşük emekli maaşına ek bir zam için çalışma başlattı. Zam oranını belirlerken, bütçe imkanları gündeme geldi ve emekli maaşı 10 bin lira bareminde olanlara ilişkin etki analizi yapıldı.

Teklif, TBMM Başkanlığı'nda

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

"10 bin lira olarak ödenen en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıkartıldı"

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, daha önce belirttiği gibi Meclis Başkanlığı’na verilecek en düşük emekli maaşına dair zam düzenlemesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yaşlılık aylığı alanlara 10 bin lira olarak ön görülen en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya çıkartıldı. Bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayısı içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılması halinde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 703 bin 788 kişi, bütçeye maliyeti ise 33 milyar 200 milyon TL'dir. Biz bunu uzun zamandır çalışıyoruz. Bu maliyetin bütçemize çok daha yük getirdiğini belirtmek isterim.

"Bu bir seyyanen zam değil"

Güler, açıklamsının ardından basının sorularını yanıtlarken "seyyanen zam" yapılmadığını geçmiş uygulamanın artırılmış şekilde devamı nitelinde olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

Bu bir seyyanen zam değildir. Yeni bir şey inşa etmiyoruz: 10 bin lira altı alınanların maaşlar 12 bin 500'e tamamlanacak.

"Emeklilik sisteminde daha adil bir uygulamayı hayata geçirmek için çalışma devam ediyor"

En düşük emekli maaşının 2 bin 500 liraya çıkartılmasına yönelik teklifin şu anda kanunlaşma sürecine girdiğini belirten Güler, "Adaletsizlik olmuyor mu?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

Seçimlerden önce toplam emeklilik sistesine 2,5 milyona yakın kişi dahil oldu. Disiplin içinde bir bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Emeklilik sisteminde daha adil bir uygulamayı hayata geçirmek gerekiyor. Bunun için bir çalışma devam ediyor. Enflasyonun ciddi oranda düşüşe başlaması ve bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini artırma noktasında çabamız devam edecektir.

En düşük emekli maaşının seyri

Kök maaşının düşüklüğünden dolayı "en düşük maaş düzenlemesi" getirilmişti. En düşük emekli maaşı 2023 yılında 2 kez zam alarak 3 bin 500 liradan, 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. En düşük emekli maaşı 25 Ocak 2024'te ise 10 bin lira olmuştu. Bugün yapılan açıklama ile birlikte en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltildi.


Haber Kaynak : Enson Haber
Anahtar Kelimeler: düşük emekli maaşı belli :
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem