Emlak işletmelerine yetki belgesi uyarısı.
Türkiye'deki emlak işletmelerine yönelik düzenlemelere değinen Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince, işletmelere yetki belgesi verilmesi için, belirli istisnalar hariç, sorumlu emlak danışmanlarının en az birinin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Özelmacıklı, bu belgelerin beş yıllık bir geçerlilik süresine sahip olduğunu ve belge yenilemelerinin vadesi dolmadan altı ay öncesinden başladığını belirtti.
YETKİLİ EMLAK İŞLETMELERİNİ SAYISI 70 BİNİ AŞTI
Ülkemizde emlak sektöründe faaliyet gösteren yetkili işletme sayısının 70 bini aştığı ve gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısının da yüzde 1,5 artarak 124 bin 579'a ulaştığı raporlandı. Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, geçerlilik süresi dolan mesleki yeterlilik belgelerinin zamanında yenilenmemesi durumunda, yetki belgelerinin iptal edileceğine dikkat çekti. Özelmacıklı, yenilenmeyen belgeler için ilgililerin yeni bir sınava tabi tutulacağını ve bu sürecin yönetmelik gereği zorunlu olduğunu vurguladı.
KİRA SÖZLEŞMELERİ ARTIK E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Altın Emlak Global Genel Müdürü Özelmacıklı, kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemine taşınacağına ve bu dijital hizmetin, ev sahibi ve kiracılara bürokrasi olmadan, güvenli ve hızlı bir şekilde kira sözleşmelerini yapma imkanı sunacağını açıkladı. Sözleşmeler, e-Devlet üzerinden zaman damgalı ve barkodlu olarak oluşturulabilecek ve dijital ortamda onaylanabilecek. Özelmacıklı, sistem dahilinde emlak danışmanları ve yetkililerin de yıl sonuna doğru hizmete ekleneceğini ve bu sayede emlakçıların da sözleşmeleri sistem üzerinden hazırlayıp onaya sunabileceklerini ifade etti.
EİDS İLAN DOLANDIRICILARINA KARŞI ETKİN BİR ÖNLEM
Özelmacıklı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS), Ticaret Bakanlığı tarafından, gayrimenkul sektöründe güvenliği artırmak amacıyla geliştirildiğini bildirdi. Bu sistem sayesinde, ilan platformlarında gerçek zamanlı kimlik ve yetki doğrulama yapılacağını, dolayısıyla sahte ilanların önüne geçileceğini belirtti. EİDS'nin 15 Eylül 2024'te devreye alındığını ve 1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu olacağını aktaran Özelmacıklı, sistemin ilan kirliliğinin azaltılması ve yetki belgesiz emlakçılığın engellenmesi açısından büyük işlev göreceğini söyledi.
EMLAK İŞLETMELERİ E-POSTA ADRESLERİNİ GÜNCELLEMELİ
Özelmacıklı, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden mail adreslerinin güncellenmesi gerektiğini, böylece yetki verilen kişilerin takibinin yapılmasının ve iptallerin bildiriminin sağlanabileceğini ifade etti. Emlak işletmelerine, TTBS üzerinden en kısa sürede giriş yapıp mail adreslerini güncellemeleri gerektiğini belirten Özelmacıklı, bu sayede Bakanlık tarafından yürütülen izleme ve idari yaptırımların da doğru biçimde uygulanacağını açıkladı.
Kaynak: Van Postası Gazetesi