Tarih: 19.09.2024 20:48

Emlak Dolandırıcılığına Son! Yeni Elektronik İlan Doğrulama Dönemi Başlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Emlak sektöründe sahte ilanlarla mücadele etmek amacıyla oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) resmen hayata geçti. Evini satmak veya kiralamak isteyen kişiler artık e-devlet üzerinden yetkilendirecekleri emlak danışmanlarını belirleyip, ilanlarını bu sayede verebilecekler.

YENİ SİSTEM SAHTE İLANLARA GEÇİT VERMEYECEK

Elfi Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir yeni sistemi değerlendirerek, sistemin kayıt dışı işlemleri azaltacağını ve sahte ilanlara karşı vatandaşları koruyacağını ifade etti. Aydemir, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren EİDS'nin tam anlamıyla uygulamaya gireceğini ve hem satılık hem de kiralık ilanlar için zorunlu olacağını belirtti. İlan verme ve yetkilendirme sürecinde dikkatli olunması gereken bir takım noktalara değinerek sistemin işleyişine dikkat çekti.

YENİ SİSTEMİN İŞLEYİŞİ NASIL OLACAK?

Özkan Aydemir, EİDS ile ilgili vatandaşların bilmesi gereken detayları 5 soruda açıkladı:

"1- Birden fazla emlak danışmanına yetki vermek mümkün olacak. Farklı ilanlar aynı platformda yer alırsa, ilanların birbiriyle bağlantılı olması sağlanacak.

2- EİDS, kiralık ilanlar için de gereklilik teşkil edecek.

3- Yetkilendirme süresi minimum 3 ay olacak ve süre uzatılabilecek.

4- Yetkilendirme iptali taşınmaz sahibi tarafından yapılabilecek ancak ilan hemen yayından kalmayacak.

5- Vatandaşlar kendileri veya birinci derece akrabalarına ait gayrimenkuller için doğrulanmış ilanlar verebilecek."

TİCARET BAKANLIĞI DENETİMLERİ ARTIRACAK

Sosyal medya kanalları üzerinden verilen sahte ve yanıltıcı ilanlarla ilgili denetimlerin artacağının altını çizen Aydemir, bu tür ilanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özellikle sosyal medyada yapılan incelemelerle, kayıt dışı gayrimenkul ilanlarının önüne geçileceğini belirtti. Sahte ilanlarda genellikle görsel ve fiyat uyumsuzluğunun göze çarptığına işaret eden Aydemir, tüketicilerin düşük fiyatlarla kandırılmaya çalışıldığını ve kaporalar adı altında paraların talep edildiğini ifade etti. Gerçek emlak danışmanlarının herhangi bir ücreti sözleşme olmadan talep etmeyeceğini hatırlatarak, herkesi uyardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —