Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Şahin: Emekli ikramiyesi tüm emeklileri kapsamalı

Emeklilere 5 bin lira ikramiye verileceği haberiyle ilgili açıklama yapan Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, seyyanen zam istediklerini belirterek, 5 bin liralık ikramiyenin tüm emeklileri kapsamasını istedi.

Van Haberleri 11.10.2023 16:21:00 0
Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Şahin: Emekli ikramiyesi tüm emeklileri kapsamalı
Tarih: 11.10.2023 16:24 Güncelleme: 11.10.2023 17:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere bir kereye mahsus 5 bin lira ikramiye verileceği haberiyle ilgili açıklama yapan Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, seyyanen zam istediklerini belirterek, 5 bin liralık ikramiyenin tüm emeklileri kapsamasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapılacağını, fiilen çalışanların kapsam dışı tutulacağını açıkladı. Ödemeler, kasım ayının ilk haftası itibarıyla emeklilerin hesabına yatırılacak.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, “7 bin 500 TL ile geçinemeyen emekliler çalışmak zorunda kalıyor. Avrupa’da olduğu gibi emekli olduktan sonra farklı ülkeleri gezmek, görmek isteriz. Biz emekliler bırakın yurt dışına çıkmayı yaşadığımız kentten çıkamıyoruz. Bir kereye mahsus verilecek 5 bin TL ikramiye bize niye çok görüldü anlamakta zorluk çekiyoruz. Ara zam yerine sadece 5 bin TL'lik tek seferlik ödeme kararı biz de büyük hayal kırıklığı yarattı ve çalışan emekliler bu ikramiyeden de yararlanamayacak. Emekliye ödeme yapılırken çalışan, çalışmayan ayrımı nasıl yapılır? Bu karar eşitlik ilkesine aykırı bir karardır ve kayıt dışı çalışmayı teşvik edicidir. Cumhurbaşkanımızdan bu ayrımı kaldırmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Emeklilerin ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşadığını kaydeden Şahin, “Emeklilerimizin maaşları yüksek enflasyon ve gelen zamlardan dolayı her geçen gün eriyor. Ekonomik olarak sıkıntılı günlerden geçen emekliler zam beklerken 5 bin liralık ikramiye verileceği açıklandı. Maalesef verilen müjde beklentilerin altında kalmıştır. Emekliler sadaka değil, insanca yaşayabileceği hakkaniyetli bir ücret istiyor. En düşük emekli aylığını asgari ücret seviyesine çıkarmadan alacağınız pansuman tedbirler, bu sorunu çözmeye yetmez. Emekli maaşının enflasyon karşısında kaybını giderecek, kalıcı bir iyileştirmeye ihtiyaç var. Bir an evvel emeklilere seyyanen zam yapılmalı” dedi.

Şahin: Emekli ikramiyesi tüm emeklileri kapsamalı

“5 BİN LİRA EMEKLİLERE DERMAN OLMAZ”

Şahin, 5 bin liralık ikramiyenin emeklilerin sorunlarına çözüm olmayacağını belirterek, “Emeklilerin tek seferlik ödemeyle mağduriyetlerinin geçiştirilemeyeceği malumdur. Çalışan emeklilere ikramiye verilmemesi büyük bir haksızlıktır. Ayrım yapılmadan herkese verilsin, dul ve yetimlere de aynı şekilde ödeme yapılmasını talep ediyoruz. Emekliler geçinebilmek için çalışıyorlar. Bunlar da genellikle düşük maaşlı olanlar 7 bin 500 lira maaşı olan emekliler. Ayrıca emekliler vergimiz ödensin diye de kayıtlı olarak çalışıyorlar. Kayıt dışı olsalardı bu ikramiyeyi alırlardı” dedi.

“İKRAMİYE BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI”

Ödenecek ikramiyenin emeklilerin beklentisinin çok altında kaldığını söyleyen Şahin, "5 bin lirayı az buluyoruz. 5 bin liranın bize seyyanen ekim ayı içinde zam olarak yansıtılmasını istiyoruz. 3 aydır, ekim ayı zammı ve ikramiye vaat edildi açıklanan rakam beklentinin çok altında bu uygulamanın TBMM çatısı altında sosyal adalete uygun olarak düzeltilmesini talep ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız. Bu yıl yılbaşı ve temmuz ayındaki artışlarla emeklinin yüzde 70’in üzerinde kaybı var. Emekliye yüzde 25 zam geldi. Emekliler piyasaların yükselişinden sonra maaşını alıyor. Bizim yüzde 128 kaybımız var. O yüzden en az yüzde 70 beklentimiz var” diye konuştu.

“EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARILMALI”

En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirten Şahin, “En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması, diğer emeklilerin de hizmet ve prime dayalı bir intibak düzenlemesi yapılmasını bekliyoruz. Şu an da emeklilerin yüzde 80’i asgari ücretin altında maaş alıyor. En yüksekten emekli olanlar dahi asgari ücretin altında kaldı. Geçmişte süper emekli dedikleri emekliler dahi bugün asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Umarım bu adaletsizlik çözülür. Kayıtsız çalışmak istemiyoruz. Geçinebileceğimiz maaşları almak istiyoruz. Hatta biz çalışmak istemiyoruz. Gençler ve çocuklarımız çalışsın istiyoruz. Emekli maaşı, asgari memur maaşı kadar olmalıdır. Emekliler, bu yaştan sonra çalışmak zorunda kalmamalı, evlerinde oturmalı veya istedikleri gibi vakit geçirmelidirler. Maaşları 7.500 TL olsa bile, kira, gıda, sağlık giderleri, öğrenci masrafları, özellikle il dışında üniversitede okuyan öğrencilerin masrafları gibi temel ihtiyaçları karşılanamıyor. Zaten emeklilerin yüzde yetmişi ek iş arıyor veya ek iş yapıyor. Seçim öncesinde verilen vaatler, iktidara geldikten sonra unutulmamalıdır. Cumhurbaşkanımızın boynumun borcu dediği vaatleri, emeklileri bölmeden ve ayırmadan yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : Vansesi Gazetesi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem