Elazığ’da üretilip kurutulan domatesler, dünya sofralarını süslüyor

Elazığ’da üretilip kurutulan domatesler, dünya sofralarını süslüyor

Ekonomi 19.08.2022 13:36:23 0
Elazığ’da üretilip kurutulan domatesler, dünya sofralarını süslüyor
Tarih: 19.08.2022 13:36 Güncelleme: 19.08.2022 13:36
Elazığ’da üretilen mevsimlik işçilerin desteğiyle toplanıp kurutulan 15 bin ton domates, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, Fransa ve İngiltere’ye gönderilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Şanlıurfa’dan Elazığ’ın Alatarla köyüne akrabalarını ziyaret gelen Mehmet Sait Çetinkaya ve Mehmet Salih Kıran, burada ekim arazisi alanın boş olduğunu fark etti. Tarla sahibiyle görüşen iki ortak, anlaştıktan sonra 2 bin dönüm alan üzerinde domates ekmeye karar verdi. İlk başlarda 200 kişilik ekiple çalışan Çetinkaya ve Kıran ortakları, şimdi bin kişiye istihdam sağlıyor. Tarlalarda üretilen domatesler önce mevsimlik işçiler tarafından toplanıp ikiye bölünerek güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Daha sonra kükürtlenip makineyle tuzlanan domatesler, günlerce güneşte kurutulmasının arından paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Bu şekilde 8 ayda 15 bin ton domatesi işleyen iki ortak başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ve İngiltere gibi dünyanın birçok bölgesine aracı firmalarla ihraç ediyor.
Elazığ’da domates ekmeye başladıklarını belirten Mehmet Sait Çetinkaya, “Bin 500 dönüm arazi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. İlk başta burada 200 mevsimlik işçi vardı, şuan da 600’ün üstünde çalışan var. Burada çalışanların bir kısmı sergi bazıları toplama bazıları da sulama kısmında çalışıyor. Burada ektiğimiz domateslerin bir kısmını kurutup yurtdışına başta Amerika, Fransa ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Bir kısmını salçalık bir kısmını da piyasaya veriyoruz. Gönderdiğimiz domatesler Avrupa’da sos olarak sofraları süslendiriyor. Şuan da burası bin kişinin ekmek kapısı olmuş durumdadır. Sabah saat 04.00’de iççiler burada kurutmalık domatesleri kesiyor. Toplama ve sulama işlemleri akşam saat 19.00’a kadar devam ediyor. Elazığ’a Şanlıurfa’dan kışın bir akrabamızı görmeye geldik o vesileyle burada iş yapmak kısmet oldu ve buradan tarla kiraladık. Bu alanı seneye daha da büyüteceğiz inşallah. Domates işlemi yılın 3’üncü ayında başlıyor 11’inci ayın 15’ine kadar bitiriyoruz. Tonaj olarak 15 bin ton domates hedefi bekliyoruz” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ