Elazığ’da üretilen milyonlarca fidan, ülkeye nefes oluyor

Elazığ’da üretilen milyonlarca fidan, ülkeye nefes oluyor

Genel 20.09.2025 10:35:40 0
Elazığ’da üretilen milyonlarca fidan, ülkeye nefes oluyor
Tarih: 20.09.2025 10:35 Güncelleme: 20.09.2025 10:35
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından üretilen 6 milyon fidan, Türkiye’nin 81 iline gönderilerek yeşillendirme çalışmalarına büyük katkı sağlıyor.
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü; Malatya, Tunceli, Bingöl, Muş, Elazığ, Bitlis, Van ve Hakkari’de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yangınla mücadelede büyük başarılar elde eden bölge müdürlüğü aynı zamanda yetiştirdiği milyonlarca fidan ile adeta ülkeye nefes oluyor. Elazığ’da bulunan Altınova, Hazar ve merkez fidanlıkları başta olmak üzere bölge genelindeki fidanlıklarda üretilen 127 türden 6 milyon fidan, yeşillendirme projesinde de büyük önem taşıyor. Dünya standartlarında profesyonelce yetiştirilen fidanlar, kamu kurumları ve özel sektör olmak üzere 81 ile gönderiliyor. Bu yıl içerisinde 6 milyon fidan üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, fidanların sahaya aktarılmaya hazır hale geldiğini söyledi.
Bölge müdürlüğünün ağaçlandırma yönünden oldukça yoğun faaliyetler gerçekleştirdiğini belirten Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, "Yeni orman tesis edilmesi ve bölgenin ormanlaştırılmasına çok ciddi faaliyetlerimiz var. Bu kapsamda ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yılda ortalama 10 bin hektarın üzerinde çalışma alanımız var. Bu çalışmaları yaparken, bizim için gerekli olan en önemli materyal, sağlıklı ve kaliteli fidan üretimidir. Bu fidanları da üretebilmek için bölge müdürlüğümüzde bir Fidanlık Müdürlüğü ve bunlara bağlı olarak da 8 adet fidanlık şefliğimiz var. Elazığ’da Altınova, Hazar ve merkez fidanlıklarımız var. Malatya’da Dilek ve Pütürge, Tunceli ve Bingöl’de ise bir fidanlığımız var. Muş’ta bu sene yeni kurduğumuz ve üretime başladığımız bir fidanlığımız ve Van ilinde fidanlığımız var. Bu fidanlıklarımızda bu yıl içerisinde 6 milyon fidan üretimi gerçekleştirmekti ve bunu da başardık. Şuan da fidanlarımız artık sahaya aktarılmaya hazır hale geldiler. Bu fidanların 4 milyonunu Orman Bölge Müdürlüğümüz içerisinde ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmalarında kullanacağız. Yakın bölge müdürlüklerimizin de fidan ihtiyaçlarını buradan karşılıyoruz. Bunun dışında biz fidanlıklarımızda özellikle özel sektörün ve vatandaşlarımızın park, bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde ihtiyacı olan fidanları da üretiyoruz" dedi.

"Ortalama her yıl 6-7 milyon arasında üretim gerçekleştiriyoruz"
Arpacı, "Ürettiğimiz 6 milyon fidanın 4 milyonunu biz kullanıyoruz ama 2 milyonunu da piyasanın ihtiyaçlarına yönelik meyve fidanı ve park ve bahçe bitkileri üretimi yapıyoruz. Türkiye’de Orman Fidanlıkları içerisinde iyi bir yerdeyiz. Fidanlarımız gayet modern ve günün şart ve tekniklerine uygun. Birçok konuda öncülük yaptığımız uygulamalarımız da var. Altınova Fidanlığında özellikle dünya standartlarında fidan üretimi gerçekleştiriyoruz. Şuan da 127 türe kadar ulaşmış durumdayız. Batıda ki birçok ildeki peyzaj firmalarına da buradan fidan tedariki yapıyoruz. Bizim fidanlık kapasitemiz yaklaşık 10 milyon adet, ortalama her yıl 6-7 milyon arasında üretim gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

"Tüm Türkiye’ye fidan gönderiyoruz"
Üretilen fidanların bir kısmını vatandaşlara bedelsiz olarak da dağıttıklarını dile getiren Arpacı, "Okullarımızın, ibadethanelerimizin, STK’larımızın ve tüm yerleşkelerin ağaçlandırılması konusunda destek sağlıyoruz. 11 Kasım ve 21 Mart Dünya Ormancılık Haftasında 23 bin adet fidan dağıtımını gerçekleştirdik. Tunceli’de, Malatya’da ve tüm il merkezlerimizde vatandaşlarımızla birlikte 11 Kasım’da ağaçlandırma etkinlikleri düzenledik. Bunun yanında bu sene milli eğitimle beraber genel müdürlüğümüzün protokolü kapsamında okul bahçelerine fidan dağıtacağız. Bölge müdürlüğümüz içerisinde 8 il, ama bunun yanında komşu bölge müdürlüklerimiz var. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Bölge Müdürlüklerimize de gidiyor. Toplamda 30’un üzerinde ilimize buradan fidan gönderiyoruz. Özel sektöre gönderdiğimizde ise tüm Türkiye’ye gönderiyoruz. 81 ilimizin çoğuna burada yetişen fidanlar gidiyor. Çünkü gerçekten peyzaj değeri yüksek, nadir bulunan türlerden üretimler var. Biz ürettiğimiz tür sayısını son 3 yılda 84 türden 127 türe çıkarttık. Bölgemizin iklim şartlarının ve fidanlık şartlarının uygun olduğu her türü önce deneme üretimleriyle başlıyoruz. Adaptasyonu gördükten sonra da kitlesel üretimine geçiyoruz. Fidanlıklarımızla gurur duyuyoruz. Bu sayıyı da her geçen gün arttırarak hem tür çeşitliliğini hem de üretilen fidanları arttırmak gibi bir hedefimiz var" cümlelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ