Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor

Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor

Genel 26.02.2023 10:59:00 0
Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor
Tarih: 26.02.2023 10:59 Güncelleme: 26.02.2023 10:59
Son 3 yılda 6 üzeri 3 büyük deprem gören Elazığ’ın 450 yıllık tescilli konakları, zamanın yanı sıra adeta depremlere de direniyor. En ufak çökme veya çatlağın olmadığı kerpiçten yapılan konaklar, görenleri şaşırtıyor.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük depremde binlerce konut yıkılırken, on binlerce insan hayatını kaybetti ve yaralandı. 2020 yılında 6.8 büyüklüğündeki deprem ile sarsılan Elazığ, son olarak bu depremlerde de büyük hasar aldı. Şehir genelinde bir bina çökerken, ağır hasarlı bina sayısı ise 2 bini geçti. Bunların yanı sıra Harput’un eteğindeki eski adı Hüseynik olan Ulukent Mahallesi’nde bulunan 450 yıllık tescilli tarihi konaklarda en ufak bir çatlak bile oluşmadı. Zamanında kerpiçten yapılan konaklar, zamanın yanı sıra adeta depremlere de direnmeyi başardı. En ufak zarar görmeyen tarihi konakları gören vatandaşlar büyük şaşkınlık yaşıyor.
Mahallede 450 yıllık evler olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Kenan Sağay, “17 tane tescilli yapımız var. Allah’a şükür hiçbirinde yıkılma ve çatlak yok. 450 yıllık evler hep ayakta duruyor. Bizim buranın zemini çok sağlam. Çarşıda bir yıllık binalar yerle bir oluyor. Burası 3 tane büyük depremde dayandı. Hiçbirine de bir şey olmadı. Buranın zemini çok sağlam. Çarşıda deprem oluyor biz burada hissetmiyoruz. Tek katlı ve kerpiç binalar ama hiçbir hasar yok. Görenler şaşırıyor. Halen ayakta duruyor, yıkılmamış diyorlar. Burası hep kayalık. Harput’un eteğinde bulunuyor” dedi.
Selahattin Karabulut ise, “Ben 60 yıldır burada oturuyorum. Kerpiçten yapılan evler sürekli duruyor. Halen ayaktalar. Deprem oluyor yine de bir şey olmuyor. Zemin çok sağlam. Bu evler kerpiç olduğu halde beton binalar yıkılıyor ama bunlar yıkılmıyor. Kerpiçlerin arasındaki kuşaklar tutuyor” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

MHK Başkanı Gündoğdu'nun Görevine Devam Ettiği Açıklandı: TFF'den İstifa İddialarına Yalanlama


Van Spor

Fenerbahçe'de Yeni Dönem: Sadettin Saran Resmen Başkan


Van Spor

Futbol Dünyasını Sarsan İddia: Aydınus'tan MHK ve Hakem Kardeşler İçin Bomba Açıklamalar


Van Spor

Galatasaray - Konyaspor Maçı'nda Goller Art Arda geldi.. Canlı Takip - Canlı İzle


Van Spor

Arif Ünver’den Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

Elazığ’da kuşak terfi sınavları yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ