Elazığ Ticaret Sanayi Odasından akaryakıtta teminat sorunu için girişim

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası akaryakıt ve otogaz bayilerine getirilen teminatın küçük işletmelerin kapanmasına neden olacağını açıkladı.

Yerel 19.10.2021 13:47:48 0
Elazığ Ticaret Sanayi Odasından akaryakıtta teminat sorunu için girişim
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.10.2021 13:47

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası akaryakıt ve otogaz bayilerine getirilen teminatın küçük işletmelerin kapanmasına neden olacağını açıkladı.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile akaryakıt ve otogaz bayilerine teminat yükümlülüğü getirildiğini belirtilerek, uygulamanın sektördeki çok sayıda küçük işletmenin kapanmasına neden olacağı endişesini taşıdıklarını ve konuyu TOBB ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna taşıdıklarını açıkladı. Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, "Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası 7. Meslek Komitesini oluşturan akaryakıt ve otomotiv sektörü temsilcileriyle Elazığ Akaryakıtçılar Derneği tarafından odamıza yapılan müracaatta 2 Eylül 2021 tarih ve 31586 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan ’Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ ile dağıtım şirketleriyle birlikte akaryakıt ve otogaz bayilerine teminat yükümlülüğü getirildiği belirtilerek uygulamanın sektördeki çok sayıda küçük işletmenin kapanmasına neden olacağı belirtilmiştir. Sektör temsilcilerimiz tarafından yapılan değerlendirmede, Petrol Piyasası Kanunu ile Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapan kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden yeni işe başlayanlarda 10 milyon liraya kadar, faaliyeti devam edenlerde 100 milyon lirayı geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının yüzde 1’ine kadar teminat alma yetkisi verildiği ifade edilmiştir. Teminat uygulaması kapsamında olup yeni işe başlayan mükelleflerden sahip oldukları lisans sayısına bakılmaksızın dağıtıcı lisansına sahip olanların 2021 yılı için 20 milyon liraya kadar teminat vermesi gerekeceği, dağıtıcı lisansı dışında lisanslara sahip olanlar için ise bu tutarın 1 milyon lira olacağı belirtilmiştir" dedi.

Teminat mektubu uygulamasının özellikle bayiler üzerine ciddi bir külfet getireceğini aktaran Arslan, “Günde ortalama 20 bin litre satış yapan bir istasyonun yaklaşık 450 ila 500 bin liralık teminat mektubu vermek zorunda kalacak ve bu maliyetin karşılanması işletmeleri zorlayacaktır. Elazığ gibi Anadolu’nun bir çok ilindeki akaryakıt istasyonunun haftalık 20 bin litre satış yapabildiğini dolayısı ile bir çok küçük işletmenin kapanmayla karşı karşıya geleceği vurgulanarak, düzenlemenin bu endişeler dikkate alınarak revize edilmesini talep etmektedirler. Sektör temsilcilerimizin bu haklı endişeleri ve talepleri TOBB Yönetim Kurulu ve TOBB Akaryakıt Meclisi ile birlikte Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna taşınarak sorunun çözümü talep edilmiştir" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ