Elazığ Ali Kuşçu BİLSEM başarılarıyla adından söz ettiriyor

Elazığ Ali Kuşçu BİLSEM başarılarıyla adından söz ettiriyor

Bilim ve Teknoloji 7.05.2025 10:49:17 0
Elazığ Ali Kuşçu BİLSEM başarılarıyla adından söz ettiriyor
Tarih: 07.05.2025 10:49 Güncelleme: 07.05.2025 10:49
Elazığ Ali Kuşçu Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), TÜBİTAK projeleriyle Türkiye genelinde önemli bir başarıya imza attı. 2025 yılında 16 projeyle bölge finaline katılan kurum, Malatya bölgesinde birinci, Türkiye genelinde altıncı sırada yer aldı. Üç proje Türkiye finaline kalırken, öğrenciler biyoloji ve coğrafya alanlarında bölge birinciliği elde etti.
Elazığ Ali Kuşçu Bilim ve Sanat Merkezi, TÜBİTAK proje başarılarıyla Türkiye genelinde öne çıktı. 2022 yılında kurulan ve 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlayan kurum, 2025 yılında TÜBİTAK 2204-A ve 2204-B Öğrenci Araştırma Projeleri kapsamında hazırlanan 16 projeyle bölge finaline katılma hakkı kazandı. Ali Kuşçu BİLSEM, bu sayıyla Türkiye genelinde en fazla proje gönderen 6. kurum oldu. Merkez, sekiz ilin dahil olduğu Malatya bölgesinde ise birinci sırada yer aldı. Bölge finalinde 3 proje Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Biyoloji alanında görme engelli bireyler için gıda ürünlerinin erişilebilirliğini artırmayı amaçlayan "Engelsiz Ambalaj Projesi" bölge birinciliği elde etti. Coğrafya alanında birinci olan "Mavi Balık Çiftliği Projesi" ise balık üretiminden elde edilen atıkların tarımda değerlendirilmesine yönelik bir model geliştirdi. Son olarak geliştirilen "Yapay Zeka Destekli Ultrasonik Organik Asit Buharlaşma Sistemi Projesi" bölge birincisi olarak Türkiye finaline adını yazdırdı.
Ali Kuşçu BİLSEM Müdürü Cumaali Şimşek, iki yıl içinde elde edilen başarıların yeni bir kurum için önemli olduğunu belirterek, ’’Ali Kuşçu Bilim ve Sanat Merkezi 2022 yılında kurulmuş olup, 2023 ve 2024 eğitim ve öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başladık. Şu anda 175 öğrenci, 14 öğretmenimizle eğitim öğretime devam ediyoruz. Bu iki yıllık süre içerisinde 4006 ve 4004 gibi kurumsal projelerimizi gerçekleştirdik. Bu yeni bir BİLSEM için çok büyük bir başarı. Akabinde 2204 serisinde TÜBİTAK projelerinde 16 proje ile bölge finaline kaldık. Bu bizim Türkiye genelinde 6’ncı kurum olmamızı ve 8 ilin bulunduğu bölgemizde de bölge birincisi olmamızı sağladı. Bölge sergisinde üç proje ile finale kalarak ilimizi, hatta bölgemizi temsil edeceğiz. Bu projelerimizle derece alarak ilimizi ve bölgemizi Türkiye genelinde tanıtmayı düşünüyoruz" dedi.
Görme engelli bireyler için geliştirilen "Engelsiz Ambalaj Projesi’nde yer alan öğrencilerden Ecrin Dağdelen, "Danışman hocamız Nida Çırak öncülüğünde bir proje oluşturduk. Projemiz Malatya bölge finalinde biyoloji alanında birincilik aldı. Projemizle sağlıklı beslenmenin görme engelli ve görme sorunu yaşayan bireyler için erişebilir olmasını istedik. Bu fikirle bir çözüm oluşturduk. Öncelikle karekodun desenini oluşturduk. Daha sonra Braille alfabesi ile karekodun köşesine QR yazdık" diye konuştu.
Bilişim teknolojileri öğretmeni Recep Akgül ise, ’’Coğrafya alanında öğrencilerimizle birlikte bölge birincisi olduk. Projemizin adı kısaca Mavi Balık Çiftliği ve bölgemizi yakından ilgilendiren bir proje. Öğrencilerimiz bölge ile ilgili bir yenilik geliştirmek istediler ve bu proje fikri akıllarına geldi. Özellikle akarsuların ve barajların yaygın olduğu bir bölgedeyiz. Bundan dolayı birçok balık kafesleri bölgemizde yaygın bir şekilde yapılmakta. Projemizde bir nehir simülasyonu yapıldı ve
burada oluşan balık pislikleri bir pompa yardımıyla özel bir depoda biriktirildi. Böylelikle yığılan bu balık pislikleri tarım alanlarında kullanılabilecek" şeklinde konuştu.
Projeleri ile girdikleri TÜBİTAK bölge finalinde birinci olan öğrencilerden Ahmet Yasin Ateş uygulamalı olarak projelerini tanıttı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

MHK Başkanı Gündoğdu'nun Görevine Devam Ettiği Açıklandı: TFF'den İstifa İddialarına Yalanlama


Van Spor

Fenerbahçe'de Yeni Dönem: Sadettin Saran Resmen Başkan


Van Spor

Futbol Dünyasını Sarsan İddia: Aydınus'tan MHK ve Hakem Kardeşler İçin Bomba Açıklamalar


Van Spor

Galatasaray - Konyaspor Maçı'nda Goller Art Arda geldi.. Canlı Takip - Canlı İzle


Van Spor

Arif Ünver’den Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

Elazığ’da kuşak terfi sınavları yapıldı


Van Spor

Avrupa’dan madalya ile dönüyorlar


Van Spor

Genç sporcu Doğan Hırvatistan’dan madalya ile döndü


Van Spor

24Erzincanspor ligde 12. sıraya geriledi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ