Yağışlar GAP çiftçisine 'nefes' aldırdı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da kasım sonu ve aralıkta yağan yağmurlar, hububat ekimi yapan çiftçilere rahat nefes aldırdı.

Ekonomi 13.12.2019 13:44:34 0
Yağışlar GAP çiftçisine
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.12.2019 13:44

ŞANLIURFA (AA) - Türkiye'de ekilebilen tarım alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, ülkenin mercimek üretiminin yüzde 36'sı, buğday üretiminin yüzde 10'u, arpa üretiminin yüzde 11'i gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekarda hububat tarımının yapıldığı kentte çiftçiler, ekim itibarıyla tohumlarını toprakla buluşturdu.

Ekim ayının yağışsız geçmesi nedeniyle endişeye kapılan çiftçilerin yüzü, kasım sonu ve aralıkta yağan yağmurlarla güldü.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle zaman zaman kuraklık yaşandığını söyledi.

Bunun çiftçiyi ciddi anlamda endişelendirdiğini anlatan Çullu, şöyle konuştu:

"Bölgede geniş bir alan, doğal yağışlara bağlı, yağışlar gelmeyince ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kasımda yağış olması gerekirken havalar sıcak geçti. Hatta bazı bölgelerde ağaçlar çiçek açtı. Kasım sonlarına doğru yağmur yağdı. Tohumlarını toprağa eken çiftçilerimiz derin bir nefes aldı. Bu yağışlar iyi oldu. Aralık ayının ortalarına geldiğimiz bugünlerde yağışlar devam ediyor. Metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış düştü. Şu ana kadar düşen yağışlar yeterli, hata biraz fazla oldu."

GAP bölgesinde yaz aylarında aşırı sıcaklıkların yaşandığını, toprağın tamamen kuruduğunu dile getiren Çullu, "Toprağa atılan tohumların azıcık da olsa nem görmesi gerekiyor ki filizlensin. Toprak kuru olunca ister istemez çiftçilerimiz ekim öncesi ve sonrası kendi imkanlarıyla sulama yapıyor. Aslında doğal yağışların olması en iyisi. Ürünün verimi için de bu çok önemli. Aralıktaki yağışlar önemli, bu ayda sürekli ve dengeli yağış olursa ürün verimine ciddi katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl çok umutluyuz"

Nokta Mahallesi'nde çiftçilik yapan Burhanettin Darga ise tarlalarını ekimde sürdüklerini, kasım itibarıyla yaklaşık 650 dönümde hububat ektiklerini dile getirdi.

Darga, "Yağmuru beklemeye başladık. Şükürler olsun yağmur da yağmaya başladı. İnşallah güzel gider ve ürünlerimize bir şey olmaz. Bu yıl ekimden ve ürün veriminden çok umutluyuz." diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ