Yağışlar baklagil üreticilerini umutlandırdı

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, kurak geçen günlerin ardından son aylarda etkili olan yağışların, baklagil üreticilerini umutlandırdığını belirtti.

Ekonomi 2.02.2021 12:36:31 0
Yağışlar baklagil üreticilerini umutlandırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.02.2021 12:36

MERSİN(AA) - Ticaret Borsası Başkanlığı görevini de yürüten Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kuraklık konusunda çok ciddi ve kötü günler yaşadığını, bu durumun baklagilin ekim dönemlerini de etkilediğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kırmızı mercimeğin kuraklıktan dolayı ekimine kasım ayında başlanabildiğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Aralıkta da ekime devam edildi. Yani biraz daha gecikmeli ekildi. Fakat şu anda gelişen ürünlerde bir sıkıntı yok. İnşallah daha ileriki günlerde gelecek yağışlarla bunları telafi eder ve üretimi, verimi destekleyici bir kazanç sağlayabiliriz. Kışlık nohut ise Diyarbakır ve civarında aralıkta, Gaziantep ve Şanlıurfa'da ocakta ekildi. Nasıl Güneydoğu'da yüzde 94 mercimek ekiliyor ise İç Anadolu'da da yüzde 85 civarında nohut ekiliyor. Buralarda nohut ekimi ise martta başlayıp mayıs başlarına kadar gidiyor. Dolayısıyla orada daha bir sıkıntımız yok."

"Yağışlarda yüzde 34'lük düşüş görüyoruz"

Özdemir, yağışların verimliliğe yaptığı katkıya işaret ederek "Geçen yılın ekim, kasım ve aralık aylarını bir önceki yılın aynı dönemleriyle karşılaştırdığımızda yağışlarda yüzde 34'lük düşüş görüyoruz. Bu eksiklik tam da ekim döneminde çok önemli bir rakam olarak karşımıza çıkıyor ama geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yağışlar görüldü ve bizi biraz umutlandırdı."

Diğer sebze yemeklerinden daha ucuz, bereketli ve muhafazası kolay olan bakliyatın tüketiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde yüzde 30 arttığını belirten Özdemir, özellikle kış mevsiminde Türk sofralarında mercimek çorbası, kuru fasulye ve nohut tüketildiğini hatırlattı.

Özdemir, Türkiye'de baklagil ürünlerinde hiçbir sıkıntı bulunmadığını, yeni ürün gelene kadar stokların talebi karşılamaya yeterli olduğunu sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ