Yağışlar baklagil üreticilerini umutlandırdı

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, kurak geçen günlerin ardından son aylarda etkili olan yağışların, baklagil üreticilerini umutlandırdığını belirtti.

Ekonomi 2.02.2021 12:36:31 0
Yağışlar baklagil üreticilerini umutlandırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.02.2021 12:36

MERSİN(AA) - Ticaret Borsası Başkanlığı görevini de yürüten Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kuraklık konusunda çok ciddi ve kötü günler yaşadığını, bu durumun baklagilin ekim dönemlerini de etkilediğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kırmızı mercimeğin kuraklıktan dolayı ekimine kasım ayında başlanabildiğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Aralıkta da ekime devam edildi. Yani biraz daha gecikmeli ekildi. Fakat şu anda gelişen ürünlerde bir sıkıntı yok. İnşallah daha ileriki günlerde gelecek yağışlarla bunları telafi eder ve üretimi, verimi destekleyici bir kazanç sağlayabiliriz. Kışlık nohut ise Diyarbakır ve civarında aralıkta, Gaziantep ve Şanlıurfa'da ocakta ekildi. Nasıl Güneydoğu'da yüzde 94 mercimek ekiliyor ise İç Anadolu'da da yüzde 85 civarında nohut ekiliyor. Buralarda nohut ekimi ise martta başlayıp mayıs başlarına kadar gidiyor. Dolayısıyla orada daha bir sıkıntımız yok."

"Yağışlarda yüzde 34'lük düşüş görüyoruz"

Özdemir, yağışların verimliliğe yaptığı katkıya işaret ederek "Geçen yılın ekim, kasım ve aralık aylarını bir önceki yılın aynı dönemleriyle karşılaştırdığımızda yağışlarda yüzde 34'lük düşüş görüyoruz. Bu eksiklik tam da ekim döneminde çok önemli bir rakam olarak karşımıza çıkıyor ama geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yağışlar görüldü ve bizi biraz umutlandırdı."

Diğer sebze yemeklerinden daha ucuz, bereketli ve muhafazası kolay olan bakliyatın tüketiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde yüzde 30 arttığını belirten Özdemir, özellikle kış mevsiminde Türk sofralarında mercimek çorbası, kuru fasulye ve nohut tüketildiğini hatırlattı.

Özdemir, Türkiye'de baklagil ürünlerinde hiçbir sıkıntı bulunmadığını, yeni ürün gelene kadar stokların talebi karşılamaya yeterli olduğunu sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ