Van'ın meşhur otlu peyniri kışa hazır

Van’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynir kışa hazırlanıyor.

Ekonomi 8.10.2016 20:40:50 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.10.2016 20:40

Van’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynir kışa hazırlanıyor.

Van’ın önemli değerlerinden olan ve yaz aylarında dağların yüksek kesimlerinde toplanan türlü otlara sütün buluşmasıyla yapılan otlu peynir kış aylarında da tüketilmek üzere Salamura ve küp peyniri olmak üzere iki şekilde tutuluyor. İHA muhabirine konuşan Peynirciler Çarşısı esnafı Hasan Kayhan, kışlık olarak hazırlanan otlu peynirin yaklaşık olarak 5-6 ay toprak altında bekletildikten sofralarla buluştuğunu belirterek, "Van’ın meşhur otlu peyniri 4 mevsim tüketilmektedir. Yaz aylarında hazırlanan otlu peynir salamura ya da küp şeklinde saklanarak kış aylarında tüketilmektedir. Salamura olarak hazırlanan peynir sırasıyla bidona dizilir. Bidon dolduktan sonra çökmesi beklenir peynir kalıpları çöktükten sonra üzerine peynir suyu dökülerek serin bir ortama bırakılır. Küp peynir ise bir sıra peynir bir sıra çökelekten yapılan cacık olmak üzere boşluk kalmayacak şekilde bidona doldurulur. Buradaki en önemli husus boşluk kalmamasıdır. Bu bittikten sonra bir sıra tuz üzerine döküyoruz. Ondan sonra bidonun kapağını deliyoruz ve toprağa ters olacak şekilde bırakıyoruz. Peynir suyunu ve tuzunu toprağa veriyor” dedi.

Van’ın otlu peynirinin köylerde yapıldığını anlatan Kayhan, “Van’ın otlu peyniri genelde köylerde yapılıyor bizlerin hiçbir fabrikası ya da üretim yeri yoktur. Tamamen köylerde ve doğal bir ortamda yapılıyor. Her şeyi doğaldır. Yapımında kullanılan maya bile hayvanın kursağından yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan otlar, tuz ve süt tamamen doğaldır. Yapımı tamamlanan peynirler bize gelir bizler de onları işleterek satarız. Ya da bizlere hazır gelir. Burada satarız” şeklinde konuştu.

“Avrupa ülkelerinde talep var fakat gönderme imkanımız yok”
Van peynirini Türkiye’nin birçok iline hatta bazı Avrupa ülkelerine de gönderildiğini anlatan Kayhan, "Van otlu peyniri, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere hemen hemen Türkiye’nin her yerine çarşımızdan gönderilmektedir. Bunun yanında zaman zaman Almanya, Amerika veya diğer Avrupa ülkelerine bile münferit olarak peynir gönderen var. Kargo şirketleri yurt dışına götüremiyor. Talep var ama gönderecek imkânımız yok. Yoksa gurbetteki Türkiye vatandaşları buraları arayarak peynir istiyor” dedi.

Kışlık peynir alırken nelere dikkat edilmeli?
Peynirde önemli olan yapılma şekli ve kalitesi olduğuna da sözlerine ekleyen Peynirci Hasan Kayhan, "İlimizde en güzel peynir Gürpınar ve Özalp ilçelerimizde gelmektedir. Burada önemli olan kullanılan malzemenin hijyenik olması ve usulüne uygun yapılmasıdır. Peynirin tadına baktığımızda zaten kalitesini anlayabiliyorsunuz. Bu nedenle biz köylerde peynir alacağımız kişilere nasıl peynir tutulacağı hakkında bilgiler veriyoruz. Onlarda verdiğimiz o bilgiler doğrultusunda peyniri yapıyorlar. Bizde o peynirleri kış mevsiminde ya tezgâhlarımıza bırakıyoruz, ya da büyük şehirlere yolluyoruz" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar yüksek fiyatlardan yakındı
Peynir alan vatandaşlar ise fiyatların yüksek olduğunu ancak istedikleri kalitede peynir bulabildikleri için mutlu olduklarını ifade ettiler.
 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ