Tarih: 06.10.2016 17:21

Van'da elektronik küpe uygulamasına başlandı

Facebook Twitter Linked-in

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan "Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi" kapsamında Van genelinde küçükbaş hayvanlara yönelik elektronik küpe uygulamasına başlandı.


Van Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Avrupa Birliğine katılım sürecinde AB mevzuatına uyumlu olarak Türkiye’de koyun ve keçilerin kimliklendirilmesi ve kayıt sistemi kurulması ve bütün küçükbaş hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “AB’ye uyumlu olarak çiftlikten sofraya gıda güvenirliğinin sağlanması ve koyun ve keçilerin kimliklendirilmesi ve kaydı sisteminin kurulması amacıyla AB destekli ‘Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi’ 2010 yılında yürütülmeye başlanmış olup 2013 yılında sona ermiştir. Proje kapsamında üç yıl boyunca ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de bütün koyun ve keçi türü hayvanlar plastik kulak küpeleri ile küpelenmiş ve yine proje kapsamında kurulan Koyun Keçi Kayıt Sisteminde kayıt altına alınmıştır. Söz konusu proje kapsamında yapılan plastik kulak küpesi uygulamaları esnasında önemli tecrübeler kazanılmış, hayvan ve toplum sağlığının korunması, hayvan hastalıklarının ve hareketlerinin etkin olarak izlenmesi, tarımsal istatistiklerin, tarımsal sigorta işlemlerinin ve desteklemelerin sağlıklı yürütülmesi sadece etkin ve güvenilir bir işletme ve hayvan kayıt sistemi ile mümkün olacağı görülmüştür. Bu nedenle Bakanlığımızca Nisan 2016’da elektronik küpelemeye geçilmiş ve önceden ayrı olan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kayıt sistemleri Bakanlığımız tarafından temmuz ayında tek çatı altına birleştirerek Hayvancılık Bilgi Sistemi devreye alınmış ve elektronik küpelemenin altyapısı oluşturulmuştur.


2,5 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan varlığı ile ülkemizde birinci sırada yer alan ilimize proje kapsamında Bakanlığımız tarafından 2 milyonun üzerinde elektronik küpe tedarik edilmiş ve verilerin anlık olarak aktarılması amacıyla sahada kullanıma uygun el terminalleri ilçe müdürlüklerine dağıtımları gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili ilçe müdürlüğünde görevli sağlık personellerine il müdürlüğümüz tarafından küpeleme ve kayıt faaliyetlerine yönelik eğitim gerçekleştirilmiştir. Koyun ve keçi türü hayvanlarda elektronik kimliklendirmeye geçilmesiyle beraber, hayvancılık işletmelerinde küpelenen, aşılanan, sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kayıtları ve veri tabanına aktarılması elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde yerinde yapılabilecektir. Projeyle, sağlıklı ve güvenilir verilerin tutulmasını, hayvan hareketlerinin etkin olarak izlenmesini, hayvan hastalıkları ile mücadelenin desteklenmesini ve hayvancılık desteklemelerinin hedefine ulaşmasını sağlama noktasında önemli olup, idari stratejisinin belirlenmesinde güvenilir ve etkin izlenebilir ağ oluşturulmuştur” denildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —