Uzmanından 'Temizlenmemiş tükürük bezi taşları enfeksiyona yol açabilir' uyarısı

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın: - 'Temizlenmemiş tükürük bezi taşları, boyunda şişliklere ve yemeklerden sonra ağrıya neden olabiliyor'

Ekonomi 9.04.2021 11:09:06 0
Uzmanından
Tarih: 01.01.0001 00:00

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın, temizlenmemiş tükürük bezi taşlarının, boyunda şişliklere ve yemeklerden sonra ağrıya neden olabildiğini belirterek, "Bu taşların temizlenmemesi enfeksiyona yol açabilir." dedi.

Medipol Mega'dan yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın, tükürük bezi taşı ve tedavi yöntemi sialendoskopi hakkında bilgi verdi.

Altın,"Temizlenmemiş tükürük bezi taşları, boyunda şişliklere ve yemeklerden sonra ağrıya neden olabiliyor. Bu taşların temizlenmemesi enfeksiyona yol açabilir." ifadesini kullandı.

Sağlığımız ve besinlerin sindirilmesi gibi konularda önemli rol üstlenen tükürüğün tükürük bezleri tarafından salgılandığını belirten Dr. Altın, şu ifadeleri kullandı:

"Hayati fonksiyonları bulunan tükürük bezleri enfeksiyon ve tükürük taşları oluşumu gibi hastalıklar görülebilir. Nadiren de apse tehlikesi oluşturabilir. Çoğunlukla sıvı kaybına yol açan hastalıklar ya da az su içmek gibi nedenlerle oluşan taşlar tükürük kanallarını tıkar ve akımını engeller. Yemek yerken ya da sonrasında çene altında, boyunda ağrı ve şişme hastalığın belirtilerindendir. Bu tür şikayetleri olanların vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekir."


- "Geç teşhiste sorun büyüyor"


Altın, tükürük bezi taşı tedavisinin ertelenmemesi gerektiğini belirterek, "Tedavisi geciktirilen tükürük bezlerindeki taşlar büyümeye devam ediyor. Bu sebeple tedavi geciktirilmemeli. Tedavi yöntemi olarak ise dünya genelinde önerilen çok daha güvenli ve çok daha az riskli olan sialendoskopi yöntemini öneriyoruz." ifadesini kullandı.

​​​​​​​Bu cerrahi operasyonun kozmetik açıdan hastaların boynunda herhangi bir kesik izi bırakmadığını kaydeden Altın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sialendoskopi yöntemiyle tanısı konulan ve tedavisi yapılabilen en sık rastlanılan patolojiler taşlar ve kanal darlıklarıdır. Sialendoskopiden önce tükürük bezi taşlarının tedavisinde boyuna kesi yaparak tükürük bezinin tamamen çıkarılıyordu. Bu da boyunda iz kalması ve ağız hareketlerinde görevli sinirin yaralanma riski ile karşılaşma durumunu ortaya çıkarıyordu. Sialendoskopi ile bu riskler bertaraf ediliyor. Tükürük bezi çıkarılmadan sadece taşlara müdahale ediliyor. Operasyon sonrası ağız içerisinde ödem tarzı şişlikler birkaç saatte kayboluyor."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem