Uzmanından risk grubundaki hastalara zatürre aşısı önerisi

- Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has: - 'Risk grubundaki kişilerin zatürre aşısı olması, ciddi sonuçları olabilecek pnömokok hastalıklardan korunma açısından fayda sağlar' - '65 yaş üstü ve kronik hastal

Ekonomi 11.11.2020 15:37:15 0
Uzmanından risk grubundaki hastalara zatürre aşısı önerisi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.11.2020 15:37

İSTANBUL(AA) - Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, "Risk grubundaki kişilerin zatürre aşısı olması, ciddi sonuçları olabilecek pnömokok hastalıklardan korunma açısından fayda sağlar." ifadesini kullandı.

Medicana'dan yapılan açıklamada, aşının, insanlarda hastalığa sebep olabilecek bakteri ve virüslere karşı bağışıklık geliştirmeyi sağlayan bir araç olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Aşının içine virüs veya bakterinin hastalık yapmayan ancak vücutta bağışıklık cevabı oluşturan bir formu koyulur. Bu sayede vücut, o virüs ya da bakteriye karşı bağışıklık kazanmış olur. Zatürre aşısı da vücutta pnömoniye (zatürreye) neden olabilen bir bakteriye karşı geliştirilmiş bir aşıdır." denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Avcılar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Has, zatürre aşısının vücutta zatürre başta olmak üzere menenjit, otit (kulak iltihabı), sinüzit, kan zehirlenmesi (sepsis) gibi çeşitli sorunlara neden olabilen pnömokok bakterisine karşı üretilmiş bir tür aşı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Konjuge ve polisakkarit pnömokok aşısı olmak üzere iki türü vardır. Aşılar, bakterinin bağışıklık sistemi tarafından tanınmasını sağlayan antijen adı verilen protein kısmını içerir. Bu aşı uygulandığında kişinin bağışıklık sistemi bu antijeni tanır. Vücuda yabancı bir madde girdiğini algılar. Bu yabancı maddeyi yok etmeye yönelik olarak antikor üretir. Üretilen bu antikorlar, hem antijeni yok eder hem de daha sonra bu antijenle tekrar karşılaşıldığında yabancı maddeye hızlı bir tepki verilmesini sağlar. Böylece zatürre aşısı olmuş kişi, pnömokok bakterisiyle karşılaştığında bağışıklık sistemi bakteriyi hemen tanır ve yok eder. Hastalık gelişimi engellenmiş olur. Pnömokok bakterisinin farklı tipleri vardır ve her biri farklı sıklıkta hastalığa neden olur. Konjuge pnömokok aşısı, en sık karşılaşılan 13 pnömokok tipine karşı koruyucudur. Polisakkarit aşı ise 23 tip pnömokok bakterisine karşı etkindir."


- Zatürre aşısının faydaları


Dr. Taner Has, pnömokok bakterisinin pek çok farklı hastalığa neden olabileceğini aktararak, "Bakterinin sebep olduğu diğer bir hastalık olan menenjit; baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği ve bilinç bulanıklığı belirtileriyle görülür. Pnömokok bakterisinin kana bulaşması ve dağılmasıyla ortaya çıkan kan zehirlenmesi (sepsis) oldukça ciddi bir tablodur. Ateş, titreme, tansiyon düşmesi gibi ağır durumlara yol açabilir. Pnömokok aşısı yapılan kişiler, pnömokok bakterisine karşı bağışıklık geliştirmiştir. Bu sayede pnömokok vücuda girdiğinde, bağışıklık sistemi tarafından hemen tanınır ve yok edilir. Bakteri vücutta çoğalamaz ve enfeksiyona neden olmaz. Aşılama; zatürre, kan zehirlenmesi, sepsis gibi durumlardan korunmayı sağlar. Ayrıca pnömokokun sebep olduğu daha hafif hastalıklar olan otit, sinüzit gibi rahatsızlıklardan da korur." ifadelerini kullandı.

Pnömokok bakterisinin yol açtığı hastalıkların, özellikle 5 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üstü yetişkinlerde daha şiddetli seyrettiğini belirten Has, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kronik akciğer hastalıkları, diyabet, bağışıklık sistemini baskılayan rahatsızlıklara sahip kişilerde de pnömokok enfeksiyonu daha ağır etkilere neden olabilir. Risk grubundaki bu kişilerin zatürre aşısı olması, ciddi sonuçları olabilecek pnömokok hastalıklardan korunma açısından fayda sağlar. Pnömokok aşısı, 65 yaş üstü yaşlılarda da aşı için bir engel bulunmadığı durumda önerilir. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda yapılması tavsiye edilir. Pnömokok aşısının neden olduğu yan etkiler genellikle hafiftir. Bu yan etkiler; hafif huzursuzluk, uyuklama, aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve ağrı, iştahsızlık ve ateş olarak sayılabilir."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ