Türksat 5A da diğer uydularla birlikte yerli ve milli sigorta şirketine emanet edilecek

Türksat AŞ Genel Müdürü Ertok, kullanımdaki uyduların üretim sözleşmesi kapsamında sigortalı olduklarını belirterek, 'Sigorta süresi bittiğinde, yerli ve milli sigorta şirketimiz vasıtasıyla sigortalanma sürecini devam ettireceğiz.' d

Ekonomi 28.02.2021 13:35:33 0
Türksat 5A da diğer uydularla birlikte yerli ve milli sigorta şirketine emanet edilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.02.2021 13:35

ANKARA (AA) - Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, AA muhabirine, 8 Ocak'ta başarıyla uzaya fırlatılan Türksat 5A'nın, "yörüngede yükseltme" olarak ifade edilen sürecinin sürdüğünü, bunun haberleşme uydularının dünyanın Ekvator düzleminin yaklaşık 36 bin kilometre uzağında hizmet vereceği dairesel yörüngeye ulaşması anlamına geldiğini söyledi.

Türksat 5A'nın fırlatıcıdan yaklaşık 300 kilometre yükseklikte ayrıldığı bilgisini veren Ertok, uydunun ilk ayrılmada dünyaya en yakın olduğu yerde 300 kilometre, en uzak olduğu yerde ise yaklaşık 55 bin kilometre mesafede eliptik yörüngeye sahip bulunduğunu bildirdi.

Ertok, uydunun, ocaktan mayıs ayının ortasına kadar yörüngenin 36 bin kilometre uzaklıktaki dairesel yörüngeye dönüşmesi için sürekli manevralar gerçekleştirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Uydumuz bugün itibarıyla dünyaya en yakın yaklaşık 9 bin 500 kilometre, en uzak noktası ise 61 bin kilometre olan yörüngede hareket ediyor. Yörünge yükseltme sürecinin mayısın ilk yarısında bitmesi planlanıyor. Uydumuzun 31 derece doğu yörüngesine oturmasının ardından yaklaşık 1 ay sürecek yörünge testleri gerçekleştirilecek."

Ertok, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da açıkladığı şekilde yörünge testlerinin ardından Türksat 5A'nın haziran ayı içinde hizmete alınmasının hedeflendiğini dile getirdi.

"Türksat 5A yörüngede çalışır halde teslim alınacak"

Türksat 5A uydusunun daha önce fırlatılan tüm uydularda olduğu gibi fırlatma ve sonrasındaki bir yıllık süreyi kapsayacak şekilde sigortalandığını vurgulayan Ertok, sözleşmenin, üretici firmanın uyduyu yörüngede hizmete hazır halde teslim etmesi şeklinde imzalandığını kaydetti.

Ertok, söz konusu sözleşmenin içinde uydunun sigortalanmasının da yer aldığına dikkati çekerek, "Biz uydularımızı, 'fırlatma artı 1 yıl' olarak uydu üretim sözleşmesi kapsamında sigortalatıyoruz. Bunların sigorta süresi bittiğinde, diğer uydularımızla yerli ve milli sigorta şirketimiz vasıtasıyla yıllık sigortalanma sürecini devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ku bant kapsama alanı ve kapasitesinde ciddi artış olacak"

Türksat 5A uydusunun, yaklaşık 10 yıl sonra tekrar ticari faaliyetlerin başlatılacağı 31 derece doğu yörüngesinde işletileceğini anlatan Ertok, Türksat 5A uydusu ile Ku bant kapsama alanı ve kapasitesinde ciddi artış olacağını söyledi.

Ertok, uydu pazarlama süreçlerinin, filo bazında değerlendirildiğini belirterek, müşteri taleplerine göre en uygun uydu üzerinden hizmet sunulduğunu anlattı.

Türksat 5A'nın hem kapasiteyi artıracağını hem de 31 derece doğu lokasyonuna dönük ülkelerin taleplerini karşılayacağını vurgulayan Ertok, şunları kaydetti:

"Arap coğrafyası, Kuzey Afrika ile Avrupa'nın bazı ülkelerini 'hedef ülke' belirleyerek, hem TV yayıncılığı hem de veri haberleşmesi için pazarlama faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Türksat 5A'yı, Türkiye'de veri haberleşmesinde, yurt dışında da hem veri hem de TV yayıncılığı hizmetlerinde kullanacağız. Potansiyel müşterilerimizle görüşmeler devam ediyor. Uydunun performans testleri tamamlanıp, hizmete alındıktan sonra ortaya çıkacak sözleşmeler olacak."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ