Türkiye'nin elektrikli bisiklet ihracatı önceki yıla göre 3 kat arttı

Salgın nedeniyle iç ve dış talebin yoğunlaştığı elektrikli bisiklette 2020 yılı ihracatı, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 300 artarak 39 milyon 234 bin dolar oldu.

Ekonomi 5.02.2021 13:40:58 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.02.2021 13:40

MANİSA (AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle talebin arttığı elektrik destekli bisiklette ihracat geçen yıl 2019 yılına göre 3 kat artarak 39,2 milyon dolara yükseldi.

Üzerindeki batarya sayesinde kullanıcısına pedal çevirdiğinde ekstra güç sağlayan elektrik destekli bisiklet, katma değerli bir ihraç ürünü olarak dikkati çekiyor.

AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye 2019'da 43 ülkeye ihraç ettiği elektrikli bisikletten 9 milyon 826 bin dolar döviz girdisi sağladı.

İhracatta salgın nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde düşüş yaşansa da toparlanma hızlı oldu. Özellikle elektrik destekli bisiklet kullanımının hızla yaygınlaştığı Avrupa ülkelerinden gelen talebin de etkisiyle 2020'de ihracat, önceki seneye göre yaklaşık yüzde 300 artarak 39 milyon 234 bin dolara çıktı.

İhracatta ilk sırada 9 milyon 660 bin dolarla Finlandiya yer aldı. Bu ülkeyi 7 milyon 926 bin dolarla İtalya ve 7 milyon 494 bin dolarla Hollanda izledi.

"Sektörün üretim planlaması elektrikli bisiklete kaydı"

Manisa'da yıllık ortalama 250 bin adet bisiklet üretimi yapan ve bunun yüzde 70'ini ihraç eden Accell Bisiklet'in Genel Müdürü ve Bisiklet Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Şakrak, AA muhabirine, Avrupa Birliği ülkelerinde elektrikli bisiklet satışının her geçen yıl katlandığını söyledi.

Türkiye'deki üreticilerin bu fırsatı iyi değerlendirdiğini belirten Şakrak, sektörün üretim planlamasını yavaş yavaş bu ürünlere kaydırdığını ifade etti.

Elektrik destekli bisikletin yüksek katma değeriyle ihracatı katladığını dile getiren Şakrak, salgın nedeniyle geçen yılın ilk 2 çeyreğinde sipariş iptalleri, ertelemeleriyle karşılaştıklarını ve umutsuzluğa kapıldıklarını ancak daha sonra bunu aştıklarını belirtti.

Şakrak, "İnsanlar salgında sosyal mesafenin en iyi olduğu ulaşım aracı olarak gördükleri bisiklete yönelince satışlarımız patladı. Talep çok artınca temin sürelerimiz uzadı. Tedarikçiler de şu anda bu siparişleri karşılamakta zorlanıyorlar." dedi.

Uzak Doğulu üreticilerin teslim tarihi olarak 2022 yılı ağustos ayını verdiğini, bu süreçte Türkiye'deki üreticilerin önemli bir fırsat yakaladığını dile getiren Şakrak, "Elektrikli bisikletin toplam bisiklet ihracatındaki payı yüzde 42'lere yükseldi. Toplam 92 milyon dolarlık bisiklet ihracatımızın 39 milyon dolarını elektrikli bisiklet ihracatı oluşturuyor. İhracatta ciddi bir artış yakaladık. Bu artış önümüzdeki yıllarda da devam edebilir." diye konuştu.

Türkiye'nin 2019 ve 2020'de elektrik destekli bisiklet ihracatı ve en çok ihracat yapılan 5 ülke şöyle:

ÜLKELER2019 İHRACATI (DOLAR)

2020 İHRACATI (DOLAR)

Finlandiya3.993.9839.660.325İtalya976.2367.926.484Hollanda719.4787.494.550Fransa385.2465.023.778İspanya1.167.8482.780.750Toplam9.826.13839.234.706




Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ