Türkiye'nin elektrik ithalatı faturası yılın ilk çeyreğinde yüzde 83 azaldı

Türkiye'nin elektrik ithalatı faturası yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 azalarak 3 milyon 375 bin 759 dolar oldu.

Ekonomi 1.05.2021 12:47:53 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.05.2021 12:47

ANKARA (AA) - Son dönemde elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının elektrik tüketimine olan negatif etkisi, elektrik ithalatı faturasının azalmasına sebep oldu.

AA muhabirinin dış ticaret istatistiklerinden yaptığı derlemeye göre, 2020'nin ilk çeyreğinde Yunanistan, Gürcistan ve Bulgaristan'dan toplam 465 milyon 641 bin kilovatsaat elektrik alındı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise söz konusu ülkelerden alınan elektrik miktarı, yüzde 75 azalarak 114 milyon 518 bin kilovatsaate geriledi.

Geçen yılın ocak-mart döneminde elektrik ithalatı için 19 milyon 587 bin 702 dolar ödenirken, bu yılın aynı döneminde bu miktar yüzde 83 azalışla 3 milyon 375 bin 759 dolar oldu.

Yılın ilk çeyreğinde elektrik ithalatı için en yüksek miktar 1 milyon 419 bin 772 dolar ile mart ayında ödendi. Bu ayda Yunanistan ve Bulgaristan'dan 49 milyon 246 bin kilovatsaat elektrik ithal edildi.

En fazla elektrik Bulgaristan'dan alındı

Ocak-mart döneminde en fazla elektrik ithalatı yapılan ülke Bulgaristan oldu. Bu dönemde Bulgaristan'dan ithal edilen elektrik miktarı 68 milyon 791 bin kilovatsaate ulaştı. Bu miktar için ülkeye 2 milyon 29 bin 791 dolar ödeme yapıldı. Bulgaristan'ı sırasıyla Yunanistan ve Gürcistan takip etti.

Yunanistan'dan alınan elektriğin miktarı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla 7 milyon 60 bin kilovatsaat azalarak 33 milyon 3 bin kilovatsaate düştü. Bu ithalat için Yunanistan'a 881 bin 176 dolar ödendi.

Gürcistan'dan ise aynı dönemde 12 milyon 724 bin kilovatsaat elektrik alındı. Bunun için Gürcistan'a 464 bin 792 dolar ödeme yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

Erzurum GSİM’den ‘Fırsatları eşitliyoruz’ projesi


Van Spor

Elazığ’da geleneksel ezgilerle büyük rekabet


Van Spor

Oltu’da 6 köprülük dev yatırım hayata geçiyor


Van Spor

Hakkari’de Vatan Tepesi’ne zorlu kış tırmanışı


Van Spor

Oltulu taekwondocular Erzurum’dan madalyayla döndü


Van Spor

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ