Türkiye'nin dijital yetenekleri 'eğitim şart' diyor

Küresel araştırma şirketi The Network'ün çalışmasına göre Türk insanı, dijital yeteneklerini geliştirmek amacıyla eğitime dünya ortalamasının üzerinde vakit harcıyor.

Ekonomi 5.11.2019 10:59:59 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.11.2019 10:59

ANKARA (AA) - Küresel çapta faaliyet gösteren istihdam platformlarının iş birliğiyle kurulan araştırma şirketi The Network'ün çalışması, Türk insanının dijital yeteneklerini geliştirmeye yönelik eğitimlere dünya ortalamasının üzerinde zaman ayırdığını ortaya koydu.

AA muhabirinin araştırmadan derlediği bilgilere göre, söz konusu şirketin 180 ülkede 366 bin kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği "Dijital Yeteneğin Şifresi" başlıklı araştırmasının Kariyer.net tarafından yürütülen Türkiye ayağına 23 bin 816 kişi katılım sağladı.

Araştırmaya katılanlara dijital yeteneklerini geliştirmek için eğitim almaya zaman ayırıp ayırmadıkları soruldu.

Söz konusu soruya "evet" yanıtı verenlerin küresel ortalaması yüzde 65 olarak kayıtlara geçerken, Myanmarlılar yüzde 82 ile listenin ilk sırasında yer aldı.

Türkiye ise anılan listede yüzde 78 ile 8. sırada kendine yer bulurken, bireysel çalışma, konferans-seminer ve hizmet içi faaliyetler Türk insanının dijital yeteneklerini geliştirmede en çok yararlandıkları eğitim kaynakları olarak ön plana çıktı.

En fazla "dijital yetenek" 21-30 yaş grubunda

Araştırmaya yurt içinden katılanların yüzde 57'sini 21-30 yaş grubundakiler oluşturdu, bunu yüzde 30 ile 31-40, yüzde 9 ile 41-50, yüzde 3 ile 20 yaş ve altındakiler, yüzde 2 ile 51-60 yaş grubu izledi.

Meslek grupları açısından değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 14,22'si mühendislik ve teknik işlerde, yüzde 13,88'i satış alanında, yüzde 7,4'ü hizmet sektöründe çalışan kişilerden oluştu.

Eğitim durumları dikkate alındığında lisans mezunlarının oranı yüzde 55, ön lisans mezunlarının oranı yüzde 18 olarak kayıtlara geçti.

Bu iki grubu yüzde 15 ile lise, yüzde 11 ile yüksek lisans, yüzde 1'er ile doktora derecesine sahip olanlar ve herhangi bir örgün öğretim programına katılmayanlar izledi.

"Türkiye teknolojik dönüşümden etkilenecek"

Öte yandan, Türkiye'de araştırmaya katılanların yüzde 65-70'i "işlerinin teknolojinin dönüşümü ve küreselleşmeden etkileneceğini" ifade etti. Söz konusu soruya benzer yanıtı verenlerin küresel ortalaması yüzde 61 olarak hesaplandı.

Gelecek dönemde çalışma hayatının teknolojik değişimlerinden etkileneceğini düşünenlerin oranı dünya geneli için yüzde 49 iken, Türkiye'de yüzde 50 oldu.

Bu arada, araştırmanın Türkiye ayağına katılanlara, teknolojik gelişmelerden en çok etkilenecek alanların hangileri olabileceği de soruldu.

Dijitalleşme-analiz ve otomasyon cevabı yüzde 82 ile ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 73 ile bilgi teknolojileri, yüzde 60 ile medya izledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ