Türkiye, VR ve AR alanında insan kaynağı yetiştirmeye başladı

Koç Üniversitesi'nde kurulan Karma Gerçeklik Laboratuvarı'nda sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ve insan kaynağı için hazırlık yapılıyor.

Ekonomi 27.10.2019 11:35:13 0
Türkiye, VR ve AR alanında insan kaynağı yetiştirmeye başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.10.2019 11:35

İSTANBUL (AA) - Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri eğitimi vermek üzere Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan Karma Gerçeklik Laboratuvarı, Türkiye'de genişletilmiş gerçeklik konusunda uzman insan kaynağı yetiştirirken, sanal gerçeklik ekosisteminin yarınları için de hazırlık yapıyor.

Etkileşim ve kullanıcı deneyimi tasarımı alanında uzman olan Koç Üniversitesi Karma Gerçeklik Laboratuvarı Eş Direktörü Doç. Dr. Asım Evren Yantaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin öncelikli olarak eğitim sektörüne büyük devrimler getireceğini, bu teknolojilerin sağlık, endüstri ve eğlence alanlarında da yakın zamanda hissedilir paya sahip olacağını söyledi.

Türkiye'de VR ve AR konusunda yetkin isimlerin yetişmesi için önemli bir çaba içinde olduklarını belirten Yantaç, eğitim programları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"8 ay boyunca çeşitli disiplinlerden gelen bireylere sanal ve artırılmış gerçeklik teknikleri, hikaye anlatımı ve içerik geliştirme konularını öğretmiş olduk. Açtığımız programa bir ay içinde 500 kadar kişi başvurdu, 80 kişi seçtik. 4 ay teorik eğitim alan katılımcılar, daha sonra da 4 ay disiplinler arası gruplar halinde sağladığımız mentorlar eşliğinde proje geliştirme sürecine katıldı. Buradan mezun olacak kişiler, bu alanda farkındalık ve beceri sahibi, yaratıcı endüstriler alanında bu içerikleri üretecek insanlar olacaktır. Bu süreç, bir yandan da uzun süreli bir stratejik planın ilk adımı... Başlangıcını gerçekleştirmiş olduk. Şimdi bunu genişletmek, yeni programlar açmak üzere çalışmalar yapıyoruz."

"Karma Lab'ın en temel farklılığı, bilimsel çalışmaların öncelikli olması"

Doç. Dr. Asım Evren Yantaç, Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren hem farklı üniversite laboratuvarları hem de dijital ajanslar bulunduğunu ifade ederek, "Fakat Koç Üniversitesi'nin Türkiye'de öncü konumda olan bir araştırma üniversitesi olması, sosyal bilimler, mühendislik, tıp fakültesi gibi çok kuvvetli birimlerin olduğu bir akademik ortamın içinde yer alması, bu alanlardaki akademisyenler ve laboratuvarla disiplinler arası çalışmalar yapma imkanı, hem akademik hem de inovasyon alanında öncü çalışmalar yapma imkanı sağlıyor. Karma Lab'ın en temel farklılığı, bilimsel çalışmaların öncelikli olması." şeklinde konuştu.

"İnteraktif ortamlarda ihtiyaç duyduğumuz bilgilerle etkileşiyor olacağız"

Telif Hakları, lisanslama ve dağıtım konularında uzman olan Koç Üniversitesi Karma Gerçeklik Laboratuvarı Eş Direktörü İvon Bensason da Karma Gerçeklik Laboratuvarı olarak İSTKA'dan "çok kıymetli" bir destek aldıklarını ifade ederek, laboratuvarda sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri için içerikler geliştirdiklerini anlattı.

Farklı bilim ve dijital sanat disiplinlerinden gelen insan kaynağını bir araya getirdiklerini belirten Bensason, "Karma bir ekibi bir araya getiriyoruz. Burada yazılımcılar, modellemeciler, hikaye anlatıcıları birlikte, interdisipliner ekipler halinde çalışıyorlar. Onlara önce teorik temel bir eğitim veriyoruz. Sonra proje üretmeleri için ekipler halinde bir araya getiriyoruz. İSTKA sayesinde güzel bir altyapımız da oluştu." diye konuştu.

Geleceğin en yaygın teknolojilerinden olması beklenen VR ve AR alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirmekten gurur duyduklarını ifade eden Bensason, şunları kaydetti:

"Facebook, Google ve bütün dev teknoloji şirketleri, bu alana yatırım yapıyor. Önümüzdeki 5-10 yıl arasında artık çağımızın yeni arayüzü olacağını öngörüyorlar. Ona göre de bu yatırımları yapıyorlar. Artık sadece bir mobil telefonda değil de, akıllı gözlüklerde, projeksiyonlarla, doğal arayüzler üzerinden, interaktif ortamlarda ihtiyaç duyduğumuz bilgilerle etkileşiyor olacağız."

Muhabir: Musab Turan


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ