Türkiye-Litvanya ticaret hacminde hedef 1 milyar dolar

DEİK Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Yavuzer, Litvanya ile ikili ticaret hacminin 700 milyon dolara ulaştığını belirterek, '2023 yılında 1 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine daha da erken ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoru

Ekonomi 26.01.2021 11:35:15 0
Türkiye-Litvanya ticaret hacminde hedef 1 milyar dolar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.01.2021 11:35

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Gökhan Yavuzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Litvanya'nın, diğer Baltık ülkeleri olan Letonya ve Estonya'ya kıyasla en büyük nüfus ve ekonomiye sahip olduğunu vurguladı.

Litvanya'nın; ihracatı ve ithalatı dengeli, dış ticaret açığı vermeden düzenli olarak büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Yavuzer, ülkenin yılda yaklaşık 35 milyar dolarlık bir ithalatı bulunduğunu ancak Türkiye'nin bu pastadan aldığı payın sadece 300 milyon dolar olduğunu aktardı.

Yavuzer, İstanbul'a 2,5 saatlik uçuş mesafesinde olan, Türkiye ile her zaman dostane siyasi ilişkiler içerisinde bulunan ve en önemlisi Türkiye'yi bir numaralı turizm destinasyonu olarak tercih eden Litvanya ile bu rakamın daha da geliştirilebileceğine inandıklarını ifade etti.

Turizm, sağlık turizmi ve müteahhitlik sektörü gibi alanlarda da hizmet ihracatının artırılabileceğini vurgulayan Yavuzer, firmaların, Baltık ülkelerinin; Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerine açılan bir kapı olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

Yavuzer, 2020'nin Türkiye-Litvanya ekonomik ve siyasi ilişkileri bakımından, koronavirüs salgınına rağmen oldukça başarılı geçtiğini ifade ederek, "31 Ocak 2020'de Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'ın Litvanya ziyareti, beraberinde iki ülke arasında imzalanan ekonomik iş birliği anlaşması ve düzenlediğimiz iş forumu ile 2020 yılına hızlı bir giriş yaptık." dedi.

"Türk girişimciler mutlaka Litvanya ekosistemine dahil olmalı"

Gökhan Yavuzer, Litvanların en çok tercih ettiği hava yolu şirketi olan THY'nin başlatmış olduğu hava kargo taşımacılığı hizmeti ile iş insanlarının, koronavirüs döneminde Baltıklara ürünlerini hızlı bir şekilde gönderme imkanına kavuştuğunu aktararak, "Koronavirüs salgınının hafiflemesi ile beraber de en kısa sürede sektörel ticaret heyetleri düzenlemek istiyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizdeki firmaların önümüzdeki dönem bölgede düzenlenmesi planlanan fuarlara katılmaları için de gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz." diye konuştu.

Yavuzer, otomotiv, tekstil, mücevherat, tütün ve kimyasal ürünlerin şu anda başlıca ihraç kalemleri olduğunu ancak özellikle yaş meyve sebze, kuru yemiş, şekerli ve çikolatalı mamuller, traktör ve ev tekstili gibi ürün gruplarında daha fazla ihracat yapma potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Hizmet sektörü anlamında da yazılım, oyun geliştirme, finansal teknolojiler gibi alanlarda da Türk girişimcilerin mutlaka Litvanya ekosistemine dahil olması gerektiğini belirten Yavuzer, "İstanbul-Vilnius arası direkt uçuşlar da göz önüne alındığında, dünyanın sağlık turizmi anlamında en önemli destinasyonlarından biri olan İstanbul'daki sağlık kuruluşlarımızın bu pazara daha çok önem vermeleri faydalı olacaktır." dedi.

Yavuzer, Litvanya ile ikili ticaret hacminin geçen yıl itibarıyla 700 milyon dolara ulaştığına işaret ederek, "Asıl hedefimiz olan 2023 yılında 1 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine daha da erken ulaşmak için Türkiye-Litvanya İş Konseyi olarak var gücümüzle çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

"e-residency sistemi çevrim içi olarak Litvanya'da şirket kurabilme imkanı sağlıyor"

Türkiye-Litvanya İş Konseyi Başkanı Yavuzer, Litvanya'nın, geçen yıl bütün dünyadaki ticareti olumsuz etkileyen koronavirüs salgınına rağmen Türkiye'nin ihracatının artış gösterdiği az sayıdaki ülkeden biri olduğunu vurgulayarak, "2021 yılında da bu trendi artırarak devam ettirmek en büyük amacımız. Ayrıca Litvanya, özellikle AB'ye ihracat yapan firmalarımızın yurt dışı birimlerini açmaları için de en uygun maliyetle iş yapma olanağı sağlayan ülkelerin başında geliyor." diye konuştu.

Yavuzer, Litvanya'yı AB'de bir merkez olarak belirleyecek olan firmaların, AB içinde mevzuatsal engellerden kurtularak daha rahat ticaret yapma imkanına kavuşacağını söyledi.

Litvanya'nın yürürlüğe koymayı planladığı e-residency sistemine değinen Yavuzer, şunları kaydetti:

"Bu program, çevrim içi olarak Litvanya'da şirket kurabilme imkanı sağlıyor. Bu sistem sayesinde firmalarımız dijital olarak doküman ve sözleşmeleri imzalayabilir, imzalı belgelerin doğruluğunu onaylayabilir, dokümanlarını şifreli bir şekilde gönderebilir, uzaktan para transferleri yapabilir, çevrim içi vergi beyanında bulunabilir ve şirketlerini dünyanın her yerinden yönetebilir. Koronavirüs salgını sonrası dijitalleşmenin yaşandığı böyle bir dönemde söz konusu uygulamanın firmalarımıza önemli bir imkan sunacağını düşünüyorum."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ