Türkiye Kimya Sektör Şurası

- TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: - 'TÜBİTAK'ın özellikle yakın dönemdeki programlarına dikkat edilirse, proje kapsamlı bir destekten platform tabanlı bir desteğe dönüşüme eviriliyoruz' - Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Um

Ekonomi 13.03.2021 16:03:47 0
Türkiye Kimya Sektör Şurası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.03.2021 16:03

İSTANBUL (AA) - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "TÜBİTAK'ın özellikle yakın dönemdeki programlarına dikkat edilirse, proje kapsamlı bir destekten platform tabanlı bir desteğe dönüşüme eviriliyoruz." dedi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) 17’nci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde iki yılda bir yapılan "Türkiye Kimya Sektör Şurası" video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

"Kimya Sanayi İle Üniversite İşbirliği" panelinde konuşan TÜBİTAK Başkanı Mandal, üniversite ile sanayi iş birliğindeki güçlüklerin fırsatlar oluşturduğuna işaret ederek, geliştirme ve birlikte başarmanın önemli olduğunu söyledi.

Sonraki süreçlerde Ar-Ge ve yenilik boyutlarındaki ilişkinin tek yönlü değil, mutlaka çift yönlü olması gerektiğini vurgulayan Mandal, panelin üniversite ile sanayi iş birliğine katkı sağlayacağını işaret etti.

Mandal, iş birliğinden daha çok birlikte iş yapmaya doğru dönüşümün gerçekleşmesi ve bunun da bir kültür haline gelmesinin önemine dikkati çekerek, doğrusal bir yenilikten geri beslemeli bir dönüşüme geçişin faydalarını anlattı.

Üniversitenin ürettiği bilginin özel sektör tarafından kullanmasından doğan ilişkinin tek yönlü olduğunu belirten Mandan, "Bu tek yönlü ilişki, karşılaşılabilecek problemleri çözmede yetersiz kalabiliyor. Bizim yönetimsen açıdan da bu tür ilişkileri çift yönlü bir hale dönüştürmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mandal, TÜBİTAK'ta 2018 yılı itibarıyla oluşturmaya çalıştıkları ekosistemin girdi esaslı yaklaşımdan, daha fazla çıktı ve etki oluşturmaya yönelik bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Yeni bilgi üretimine dönük yaklaşıma ihtiyaç var. Yeni bilgi üretimindeki yaklaşımla, TÜBİTAK'ın özellikle yakın dönemdeki programlarına dikkat edilirse, proje kapsamlı bir destekten platform tabanlı bir desteğe dönüşüme eviriliyoruz. Birey kapasite kullanımını artırırken, karşılaşan sorunların kapsamına yönelik ister teknoloji geliştirme olsun ister ürün geliştirme olsun platform tabanlı destek veriyoruz."

Desteklerin sonradan kontrolünün yapılmasına yönelik bir programları olduğunu belirten Mandal, "Türkiye'deki girişim ekosistemini geliştirmeye uğraşıyoruz. Milli teknoloji hamlesini başarı noktasına getirmek ve dünyada 10 büyük ekonomiye girmek için sadece destek vermek değil girişimlerin çoğunun devam etmesi, büyümesi ve ticarileşmesi modelleri üzerine çalışıyoruz." dedi.


- "Kimya Teknoloji Merkezi projemizi hayata geçiriyoruz"


Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da üniversite ve sanayi iş birliğinin önemine değinerek, iş birliği konusunun bir ülkenin atılım gösterip gösteremeyeceğini belirleyebileceğini söyledi.

Umran, doktorasını tamamlamış öğrencilerin özel sektörde istihdam edilmesinin olmazsa olmaz bir yönü olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye'de çoğu zaman Ar-Ge'nin araştırma ve geliştirme kısımları birbirine karışabiliyor. Halbuki hem araştırma hem geliştirme çok önemli kavramlardır ve birlikte var olması gerekir. Bilinen ya da bilinmeyenlerin çözümü olarak benim tanımladığım geliştirme çalışmaları, bir endüstrinin elinde olan problemler setinin getirip üniversitedeki beceri setiyle eşleştirmesine tekabül eder. Bu eşleştirmelerde yükte hafif pahada ağır sonuçlar nadir çıkar.

Bu beklenmeyen sonuçlar, daha çok bilinmeyen-bilinmeyenlerin takibinden çıkar ki bilinmeyen-bilinmeyenlerin takibini yapan kişiler de bilim ve teknoloji alt yapı açısından en üst düzeylerde yetkin olan kişilerin olduğu yerlerde çıkar. Bu anlamda şirketlerdeki Ar-Ge bölümlerinde, o şirketlerin öncelikleriyle yoğrulmamış kişiler olması gerekiyor."

Umran, Koç Üniversitesi'nde başarıyla sürdürülen üniversite ile sanayi iş birliğindeki proje örneklerinden bazılarını dinleyicilerle paylaştı.

Kimya Sektör Platformu Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ise "Kimya Sektör Platformu paydaşlarımızın desteği ile Kimya Teknoloji Merkezi projemizi hayata geçirmeye başladık. Projemizin daha büyük ekonomik ve bilimsel gelişmelere temel olması açısından Ulusal Kimya Ajansı’nın büyük fayda getireceğini düşünüyoruz. Teknoloji merkeziyle üniversite ve sanayi arasında köprü konumunda olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ