Türkiye geçen yıl 763 milyon dolarlık makarna ihraç etti

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu,'2019'da ihracat yaptığımız ülke sayısı 153'tü, bu sayı 2020'de 156'ya yükseldi.' dedi.

Ekonomi 4.02.2021 13:57:48 0
Türkiye geçen yıl 763 milyon dolarlık makarna ihraç etti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.02.2021 13:57

ANKARA (AA) - Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, AA muhabirine, Türkiye'nin, dünyada en önemli makarna üreticilerinden olduğunu, her geçen yıl sektördeki konumunu güçlendirdiğini belirtti.

Geçen sene, makarna dış satımının miktar ve döviz bazında arttığını aktaran Külahçıoğlu, "Makarna ihracatımız 2020 yılında, bir önceki yıla oranla miktar bazında yüzde 15,68 artarak 1 milyon 472 bin tona ulaştı. Dış satımdan elde edilen gelir de yine 2019'a oranla yüzde 25,58 arttı ve 762 milyon 889 bin dolar olarak gerçekleşti." dedi.

İhracat yapılan ülke sayısı 156'ya yükseldi

Külahçıoğlu, en çok makarna satılan ülkenin Venezuela olduğunu, Afrika kıtası haricinde tüm bölgelere ihracatın arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"2020 yılında miktar bazında en büyük artış yüzde 75,58 ile Amerika kıtasında oldu. Tüm Avrupa ülkelerine ihracatımız yüzde 41,13 arttı ve 36 bin 949 ton ürün satışından 23 milyon doların üzerinde gelir elde edildi. Miktar bazında Asya Pasifik ve Güney Asya ülkelerinde yüzde 33,89, Avrasya bölgesinde yüzde 43,34 artış gerçekleşmişti. Bazı ülkelerin Türk mallarına açık veya gizliden uyguladığı önlemlere rağmen Orta Doğu ülkelerinde de yüzde 9,85 ihracat artışı yaşandı. 2019'da ihracat yaptığımız ülke sayısı 153'tü, bu sayı 2020'de 156'ya yükseldi.

İç tüketim Kovid-19 sürecinde arttı

Külahçıoğlu, Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının açıklandığı geçen yılın 11 Mart'ından itibaren makarna satışlarında artış yaşandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk vakadan sonraki iki haftalık dönemle makarna satışları yüzde 300 arttı. 2 haftalık süreçten sonra sektörümüzün verdiği güvenle satışlar geçen yıldan fazla olmakla beraber yavaşlamaya başladı. Yıl genelinde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makarna tüketimi artmıştır. Satış rakamları tüketicilerin bu zor dönemde makarnayı kolay saklanabilir, sağlıklı, pişirilmesi kolay, sürdürülebilir ve favori yiyecek olarak seçtiğini ortaya koymaktadır. Türkiye makarna sanayisi, ihracattaki başarısının yanı sıra salgın döneminde ürün tedarikini aksatmayarak, artan maliyetlerine rağmen fiyat artışı yapmayarak yerli sermaye olmanın bilinciyle halkımızı rahatlatmış ve gıda enflasyonu ile özveriyle mücadele etmiştir."

İhracatta 2021 hedefi 1 milyar dolar

Külahçıoğlu, 2021 yılında ihracatlarının 1 milyar doları aşmasını hedeflediklerini belirterek, makarna ulaştırılan ülke sayısını da artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Sektörün, 2 milyon 300 bin ton üretim kapasitesi olduğuna dikkati çeken Külahçıoğlu, direkt ve dolaylı olarak 50 bin kişiye istihdam imkanı sağlandığını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ