Traktör satışına faiz indirimi dopingi

TürkTraktör'ün bu yıl ocak-ağustos döneminde aylık 780 olan traktör satışı, eylül ayında yılın en yüksek oranı 1036'ya yükseldi.

Ekonomi 9.11.2019 13:38:48 0
Traktör satışına faiz indirimi dopingi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.11.2019 13:38

ADANA (AA) - TürkTraktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rehda Cem Akyüz, bu yıl ocak-ağustos döneminde aylık 780 olan traktör satışının eylül ayında yılın en yüksek oranı 1036'ya yükseldiğini belirterek "Eylül ayında piyasadaki artışın en önemli etkenlerinden birisi olarak faizlerdeki düşüşü görüyoruz." dedi.

Akyüz, TÜYAP 13. Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı'na katılmak üzere bulunduğu kentte AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de traktör parkındaki 1,9 milyon aracın 600 bininin 35 yaş üstü olduğunu belirtti.

Yüksek bakım maliyet ve yakıt tüketimi ile önemli güvenlik normlarından yoksun bu araç parkın mutlaka yenilenmesi gerektiğini aktaran Akyüz, traktör satış oranları hakkında bilgiler verdi.

Akyüz, pazarın ay ay iyileştiğini gördüklerini, yılın 8 ayında aylık 780 olan traktör satış ortalamasının eylülde 1036'ya çıktığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Eylül ayında piyasadaki artışın en önemli etkenlerinden birisi olarak faizlerdeki düşüşü görüyoruz. Merkez Bankasının faiz indirimin akabinde tüm bankalarda düşen faizle beraber otomotivde başlayan uygun kredi çözümlerine biz de sektör olarak dahil olduk. Bankaların yanı sıra bayilerimiz vasıtasıyla çiftçilere uygun finansman çözümlerimiz var. Eylül ayında Türkiye geneli 2 bin 261 satış içinde 1036 traktörle payımızı artırdık. Satış adedi açısından eylül ayında, bir önceki yıla göre kıyasladığımızda pazar payımız 10 puan artarak yüzde 46 olarak gerçekleşti. Böylece bizim Türk traktör pazarında New Holland markamızla birinciliğimiz 2019'da da devam ederek 13. yılına gireceği anlaşıldı. Bu bizim için sevindirici."

Traktörlerde teknoloji gelişiyor

Akyüz, özellikle 10 yıl içinde traktörün uydudan pozisyon alıp otomatik kontrolle yaptığını hassas tarımın çok konuşulacağını belirterek, çiftçileri bu konuya ilgi göstermeye davet etti.

Firma olarak çiftçilere kolaylıklar sunduklarına işaret eden Akyüz, şunları söyledi:

"Hassas tarıma uygun olmayan bir traktörün buna uyumlu hale gelmesi için 100 bin lira gibi bir maliyet gerekiyor fakat biz bunu fabrikada montajlı olarak sattığımız modellerde teknolojiyi ucuzlatarak, çiftçinin buna ulaşmasını kolaylaştırdık. Çiftçi, fabrikadan hassas tarıma uygun modeli aldığında ekstradan 50 bin lira cebinden çıkmış olacak."

Akyüz, çiftçilerin traktör parkını yenilemesi kadar verimliliğin artması için ekipmanlara da önem vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Traktör, arkasındaki ekipmanlar aslında çiftçilerin ihtiyacını gideren bir iş ortağı haline geliyor. Ekipman deyince toprak işlemeden, ilaçlamaya, gübre atmadan tohuma, hasat sonrası ürünün nakliyesine kadar bir yelpazeyi kaplıyor. AB'de her bir traktör başına 10 ekipman düşerken Türkiye'de bu adedin 5 olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim mekanizasyonda gidecek daha çok yolumuz var." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ