Tarihçi İlber Ortaylı'dan Kanal İstanbul'a destek

Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı, Beylikdüzü’nde katıldığı söyleşide, Kanal İstanbul projesinin gerekli olduğunu söyleyerek, “İstanbul Boğazı’ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi taktirde her gün deniz kazaları olur” dedi.

Ekonomi 11.06.2017 14:13:00 0
Tarihçi İlber Ortaylı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.06.2017 14:13

Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı, Beylikdüzü’nde katıldığı söyleşide, Kanal İstanbul projesinin gerekli olduğunu söyleyerek, “İstanbul Boğazı’ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi taktirde her gün deniz kazaları olur” dedi.

Beylikdüzü Belediyesinin düzenlediği ramazan etkinliklerinin dün akşamki konuğu tarihçi İlber Ortaylı’ydı. Beylikdüzü’nde yaşayan vatandaşlarla Yaşam Vadisi’nde söyleşide bir araya gelen Ortaylı, tarihi konularda merak edilen konulara değindi. Söyleşiye Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlber Ortaylı düzenlenen söyleşide Kanal İstanbul’un gerekli olduğunu söyleyerek, "Zaten Lozan değişti ve daha çok değişecek. Montrö Lozan’ın tashihi demektir. Daha da tashihi edilecek çünkü İstanbul Boğazı’ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi takdirde her gün deniz kazaları olur haberiniz olsun. Yani bundan sonra ciddi bir hükümetin programı o çılgın kanal denen kanalın yapılmasıdır. Onu aklı başında jeologlar Celal Şengör gibileri evet diyorlar, bu iş lazım diyorlar. Çünkü İstanbul boğazları milletler arası bir trafiğe müsait değildir. Lozan ve Montrö zamanında buradan geçen gemilerin yoğunluğu yüzde 1’in de altında. Bu hacmi kaldıramaz. İstanbul’un nüfusu 1 milyondu boğaz işlemiyordu zaten. Şimdi bizim okuldan bile motor kalkıyor sabah akşam karşıya. Servisle taşıyacak halimiz yok. Her yakada 10’ar milyon adam yaşıyor” dedi.

“Hollandaca diye bir dil yok”

Dünya üzerinde 5 bin tane dil oluğunu söyleyen Ortaylı, her birine ayrı devlet ayrı bayrak verilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Ortaylı, “Şu anda dünyada 5 bin tane lisan var. Lehçeler ve ölü diller hariç. Bunların içerisinde her gün ölenler ya da gerileyenler var. Bir de bir takım lehçelerde kendilerinin lisan olduğunu iddia ediyor. Bir de milliyet var. Şimdi laf aramızda. Resmen sakın söylemeyeyim sakın bunu. Çok saldırırlar birde. Hollandaca diye bir dil yoktur. Hollandaca bir Kuzey Alman lehçesidir ama bunu söylemezsin. Bu lehçede de ayrıca çok güzel bir edebiyat vardır. Siz bunların hepsine küçük küçük ne bayrağı çizeceksin. Bilgisayarlar yetmez. Hangisine ne vereceksiniz. Birleşmiş Milletler haritaları kontrol ediyor. Nüfus haritalarını değiştirmemizi protesto ediyor. ’Şunu şuraya yerleştirdin yapamazsın’ diyor. Fakat ne hikmetse Çinlilerin yemediği nane yok. Tibet’te ve Shenyang’ta ona sesini çıkaramıyor. Çünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dişi çink çank çunklara geçmez. O istediğini yapar bu çok açık bir şey ” diye konuştu.

Beylikdüzü isminin tarihçesini ve nereden geldiğini anlatan Ortaylı, ”Rumeli tarafına, Avrupa tarafına gidenlerin konakladığı bir yer olması lazım . Düzü dediği ova yani. Beylik dediği de haslardan biri. Orada konaklıyordu gelip geçerken. Kervansaray olmadığına göre kervanlarda burada konaklıyordu. Eski bir ad” dedi.

Söyleşi sonra Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İlber Ortaylı ve söyleşinin moderatörlüğünü yapan Gazeteci Yazar Nuri Çolakoğlu’na Beylikdüzü Tarih kitabını hediye etti.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ