Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen yıl 1,3 milyon yolcu giriş çıkış yaptı

Türkiye'nin Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılan kapılarından Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen yıl 1 milyon 330 bin 804 yolcu, giriş çıkış yaptı.

Ekonomi 3.02.2021 13:47:39 0
Sarp Sınır Kapısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.02.2021 13:47

ARTVİN (AA) - AA muhabirinin Sarp Mülki İdare Amirliğinden aldığı bilgiye göre, sınır kapısının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 15 Mart 2020'de yaya geçişlerine kapatılmasıyla, yolcu geçişleri bir önceki yıla göre yüzde 80,4 azaldı.

Sarp Sınır Kapısı'ndan 686 bin 209 kişi Türkiye'ye girerken çıkan yolcu sayısı ise 644 bin 595 oldu.

Yolcuların 453 bin 641'ini Türk vatandaşları, 877 bin 163'ini yabancı uyruklular oluşturdu. Sarp Sınır Kapısı'nı geçen yıl 736 bin 639 kişiyle en çok Gürcü uyruklular kullandı.

Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen sene 165 bin 800 giriş, 169 bin 94 çıkış olmak üzere toplam 364 bin 894 araç geçti.

Geçiş yapan araçların 305 bin 429'unu ticaret amaçlı giriş çıkış yapan tır ve kamyonlar oluşturdu.

Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nın hem turizm hem de ticaret noktasında bölge için önemli konuma sahip olduğunu söyledi.

Artvin'de ithalat ve ihracatın Hopa Gümrük Müdürlüğü üzerinden yapıldığını ifade eden Bilgin, "Sarp Sınır Kapımız söz konusu ihracatın yapıldığı, tırların yurt dışına gidiş ve gelişlerinin geçiş noktasıdır. Sarp Sınır Kapısı sadece ticaret için değil, turizm için de çok önemli konuma sahip. Ülkemizin en fazla yolcu geçişlerinin olduğu kara hudut kapılarından biri." dedi.

Bilgin, Hopa Gümrük Müdürlüğü bünyesindeki Hopa Limanı ve Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen yıl 539 milyon 247 bin dolar ihracat yapıldığını belirterek şöyle devam etti:

"2019 yılındaki ihracata göre yüzde 26 oranında artış var. Bu da salgın döneminde çok önemli bir rakamdır. Çünkü pandemi her şeyi etkiledi. Bu ihracat rakamına ulaşmak ülkemiz, bölge için önemli. İthalat rakamlarında ise yüzde 30 düşüş var. 2019'da 84 milyon 728 bin dolar olan ithalat rakamı 2020’de 59 milyon 718 bin dolarda kaldı."

Bilgin, ihraç edilen ürünlerin Gürcistan ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok Orta Asya ülkesine gönderildiğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ