Sanayi sektöründe kayıtlı istihdam 18 aydır yükseliyor

Sanayi sektöründe ücretli çalışan sayısı 4,6 milyona yaklaşırken, istihdam da yıllık bazda 18 aydır artıyor.

Ekonomi 18.05.2021 12:58:37 0
Sanayi sektöründe kayıtlı istihdam 18 aydır yükseliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.05.2021 12:58

ANKARA (AA) - AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'de sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde kayıtlı çalışan sayısı martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,5 artarak 13 milyon 274 kişi oldu.

Bu rakamın 7 milyon 34 bin 792'sini ticaret ve hizmetler, 4 milyon 582 bin 582'sini sanayi ve 1 milyon 382 bin 900'ünü inşaat sektörü oluşturdu.

Sanayi sektörünün alt kalemleri incelendiğinde, sigortalı çalışan sayısının en fazla imalat sanayisinde olduğu görüldü. Bu sektördeki kayıtlı çalışan sayısı mart sonu itibarıyla 4 milyon 270 bin 104 oldu. Bu sektörü 130 bin 517 çalışanla madencilik ve taş ocakçılığı, 116 bin 730 çalışanla elektrik, gaz, buhar ve 65 bin 231 çalışanla su temini, kanalizasyon sektörleri takip etti.

Sanayi sektöründe çalışan sigortalıların yıllık bazdaki değişimlerine bakıldığında, son aylardaki yükseliş dikkati çekti. Bu sektörde kayıtlı çalışan sayısı ocak, şubat ve mart aylarında yıllık bazda yüzde 8'in üzerinde arttı.

Öte yandan, sektördeki kayıtlı çalışan sayısının Ekim 2019-Mart 2021 dönemini kapsayan 18 ayda sürekli arttığı görüldü.

Ticaret sektöründe kayıtlı çalışan sayısı yüzde 6,1 yükseldi

"Ticaret ve hizmetler" sektöründeki kayıtlı çalışan sayısı ise martta yıllık bazda yüzde 3,9 arttı. Bu dönemde söz konusu sektörde çalışan sayısı 6 milyon 770 bin 825'ten 7 milyon 34 bin 792'ye çıktı.

Sektörün alt kalemleri incelendiğinde, 2 milyon 932 bin 140 kayıtlı çalışanla ticaret sektörü ilk sırada yer aldı. Bu sektördeki kayıtlı istihdam martta yıllık bazda yüzde 6,1 arttı. Aynı dönemde idari ve destek hizmetleri sektöründe çalışan kayıtlı kişi sayısı da yüzde 5,7 yükselerek 1 milyon 165 bin 343 kişiye ulaştı. Ulaştırma ve depolama sektöründe çalışan sayısı ise bu dönemde yüzde 3,1 artışla 979 bin 309 kişiye çıktı.

Martta, "ticaret ve hizmetler"in diğer alt sektörlerden olan mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler sektöründe 582 bin 93, bilgi ve iletişimde 236 bin 744, finans ve sigorta faaliyetlerinde 202 bin 841 ve gayrimenkul sektöründe 93 bin 334 kişinin kayıtlı olarak çalıştığı kayıtlara geçti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından olumsuz etkilenen alanların başında gelen konaklama ve yiyecek sektöründeki kayıtlı çalışan sayısında ise yıllık bazda yüzde 9,8 gerileme kaydedildi. Bu sektörde sigortalı çalışan sayısı martta geçen yılın aynı ayına göre 91 bin 615 kişi azalarak, 842 bin 988'e geriledi.

Martta, inşaat sektöründe çalışan kayıtlı çalışan sayısının ise yıllık bazda 248 bin 386 kişi arttığı hesaplandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ