Problem çözmenin ilk adımı yapboz

- Canada Schools rehber öğretmeni Jessica Lee Beaver: - 'Her yaştaki çocuğun ihtiyacına göre farklı şekil ve parçalarda yapboz verilmesi gerekiyor'

Ekonomi 29.01.2020 17:02:51 0
Problem çözmenin ilk adımı yapboz
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.01.2020 17:02

İSTANBUL (AA) - Çocukların görsel ve zihinsel zekalarını geliştiren yapbozlar, çocukların eğitimlerine fayda sağlaması açısından önerilen oyun araçları arasında yer alıyor.

Canada Schools'tan yapılan açıklamaya göre, her yaştaki bireyin beyin gelişimi için yapbozlar önemli bir rol üstleniyor. Yapbozun faydaları bu kadarla da sınırlanmıyor. Uzmanlar yapbozların çocukların kendilerini tanımasından özgüven artışına, kritik düşünmeden ince motor becerilerinin gelişmesine kadar birçok konuda yardımcı olduğunu belirtiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Canada Schools rehber öğretmeni Jessica Lee Beaver, her yaştaki çocuğun ihtiyacına göre farklı şekil ve parçalarda yapboz verilmesi gerektiğini belirtti.

Beaver, "Bir şekli yapboz boşluğuna yerleştirmek problem çözmenin ilk adımıdır. 2 yaş için 4-6, 3 yaş için 9-12, 3-5 yaş için 15-45, 6-8 yaş için 100-200, 8-11 yaş için 250-400 ve 11 yaş üstü çocuklar için 500 parçalı yapbozlar alınabilir." ifadelerini kullandı.

Beaver, "Yapbozlar çocukların el ve göz koordinasyonunu, brüt, ince motor ve bilişsel becerilerini geliştirmesinde büyük fayda sağlıyor. Bu sebeple çocuklar her gün yapbozlarla oynamalıdır. Ancak bunun süresi her bir çocuğun ihtiyaç ve isteklerine göre hesaplanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yapbozların birçok farklı türde ve şekilde olanları olduğunu belirten Beaver, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sebeple çocuklarınıza hangi yapbozları vereceğiniz önem taşıyor. Duygu ve düşüncelerini henüz farklı şekilde ifade etme becerisini kazanamayan çocuklar için şekil sıralayıcı ve birbirini tamamlayan yapbozlar kullanılmalıdır. Bir şekli yapboz boşluğuna yerleştirmek problem çözmenin ilk adımıdır. Ayrıca ihtiyaç duyulan sembolik ilişkiler kurma becerisini de gelişir. Bu yüzden çocuklar için bir eğlenme aracı değil gelişimleri için mutlak bir ihtiyaçtır. Normal gelişim gösteren çocuklarda yaş ilerledikçe zorluk seviyesinin artması gerekmektedir. 2 yaş için 4-6, 3 yaş için 9-12, 3-5 yaş için 15-45, 6-8 yaş için 100-200, 8-11 yaş için 250-400 ve 11 yaş üstü çocuklar için 500 parçalı yapbozlar alınabilir."

Yapbozların okulların olmazsa olmaz parçaları arasında yer alması gerektiğini kaydeden Beaver, "Her okulun çeşitli eğitim araçlarına sahip olması gerekmektedir. Bu noktada yapbozlar da sınıfların vazgeçilmez birer ögesidir. Görsel ve motor becerilerine dayalı bu aktivite sözcük dağarcığı, akıcı dil ve kavram bilgisinin de gelişmesine katkıda bulunduğu için okullarda yer almalı." değerlendirmesinde bulundu.

Beaver, sağlık açısından bu ürünlerin güvenilir materyallerden oluşması gerektiğinin belirterek, yapbozları kilitli torbalara konularak hijyenik bir şekilde saklamanın önem taşıdığını, bu şekilde hem daha uzun ömürlü hem de temizlik açısından daha hijyenik olduğunu, ayrıca rutubetli ortamlardan da yapbozları uzak tutulması gerektiğini, çünkü rutubetli ortam yapbozların baş düşmanı olduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ