Palandöken: 'Almadığınız her kuruş kayıt dışı gelir oluyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasaya sürülen 197 milyon 139 bin 950 adet 1 kuruş nerede? Halkımız da bilinçli davranıp kuruşunu istemeli. Devir 1 kuruşun hesabını yapma devri”

Ekonomi 30.10.2016 20:07:44 0
Palandöken:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.10.2016 20:07

Kullanımı yaygınlaşan kuruşlu fiyatların etiketlerde görüldüğünü süper ve discount marketlerde kasalara gelince para üstü kuruşların geri verilmediğini, bu konudaki aksaklıkların tüm uyarılara rağmen sürdüğünü belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Piyasaya sürülen 197 milyon 139 bin 950 adet 1 kuruş nerede? Halkımız da bilinçli davranıp kuruşunu istemeli. Devir 1 kuruşun hesabını yapma devri” dedi.


“Almadığınız her kuruş kayıt dışı gelir oluyor”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, halkta tasarruf bilincinin artırılması için kuruş kullanımının önemli olduğuna dikkat çekerek “2005 yılında tekrar hayatımıza giren kuruş kullanımının bugün hala oturmadığını görüyoruz. İnsanımız para üstü olarak kuruşu istemiyor bazen de utanıp isteyemiyoruz. Halbuki tasarruf kuruş biriktirmekle başlar. Fiyatların yukarı yönlü eğilimini dizginler. Biz, kuruşları beğenmeme veya almama lüksü olacak kadar zengin değiliz. Büyük marketler kasalarında kuruş bulundurmalıdır. 2016 yılı Eylül ayında 1 milyar 467 milyon 928 bin 750 adet 10 kuruş, 1 milyar 409 milyon 581 bin 750 adet 5 kuruş, 197 milyon 139 bin 950 adet 1 kuruş piyasada gözüküyor. Bu yılın ilk 9 ayında 26 milyon 161 bin 600 adet 1 kuruş piyasaya sürülmesine rağmen halen kuruş yok. Kuruşlu para üstünün ödenmesinde vatandaşımız ısrarlı olmalıdır. Çünkü almadığınız her kuruş kayıt dışı gelir oluyor. Esnaf kasasında kuruşlu para yoksa müşterisine sakız veya kibrit veriyor. Bu da küçük esnafın cirosunun ortalama yüzde 10’unu oluşturuyor. En önemlisi 1-2 ve 5 kuruş değerinde bir mal olmadığı için bu işten zarar bile ediyoruz. En önemlisi sakızın bugünkü cirosu 1.2 milyarlıya çıktı. Yani cebimizdeki 10 kuruşluk bozuk paralarla aldığımız sakız, milyarlık bir ekonomi oluşturuyor. Bu esnafımızın cirosunun yüzde 10 demektir" diye konuştu.


Fişteki fiyatlar takip edilmeli
Yapılan alışverişlerde fiş ve raf fiyatlarının da iyi takip edilmesi ve fişteki fiyatların mutlaka kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyaran Palandöken, “Fiş almaktan ve fiyatları kontrol etmekten vazgeçmeyelim. Büyük marketlerden çok miktarda yapılan alış veriş sonrasında ödeme yaparken raf fiyatı ile kasadaki fiyatın aynı olup olmadığını fişinizden kontrol edin” uyarısında bulundu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

Iğdır FK’de Kenan Koçak dönemi sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe’nin Süper Lig’de namağlup serisi 26. haftada bitti


Van Spor

Digorlu kızlar Türkiye yarı finallerinde Kars’ı temsil edecek


Van Spor

Curling kadın milli takımı, Dünya şampiyonası yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ