(Özel) Karpuz ve kavundan Muş ekonomisine 75 milyon TL’lik katkı

MUŞ’TA 21 BİN DEKAR ALANDA EKİMİ YAPILAN KAVUN VE KARPUZDAN KENT EKONOMİSİNE 75 MİLYON LİRALIK KATKI SAĞLANMASI BEKLENİYOR.

Ekonomi 4.09.2020 09:55:31 0
(Özel) Karpuz ve kavundan Muş ekonomisine 75 milyon TL’lik katkı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.09.2020 09:55

Muş’ta 21 bin dekar alanda ekimi yapılan kavun ve karpuzdan kent ekonomisine 75 milyon liralık katkı sağlanması bekleniyor.

Kente çevre illerden gelen yerli üreticiler tarafından ekimi yapılan kavun ve karpuzdan ekonomiye büyük katkı sağlanıyor. Hasadı yapıldıktan sonra kamyonet ve tırlara yüklenerek çevre ve büyük şehirlere gönderilen karpuzlara yoğun ilgi gösteriliyor.

Üretimle ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Muş’ta tarımsal üretimin önemli bir faaliyet kolu olduğunu söyledi. Muş nüfusunun yüzde 50-60’ının çiftçilikle uğraştığını anlatan Aydın, “Sulu güzel alanlarımız var. 2 milyon 800 bin dönüm ovamız bulunmaktadır. Bu arazilerimizde başta buğday olmak üzere kavun, karpuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Burada en çok öne çıkan sebzelerimizin başında karpuz geliyor. Adana karpuzu çıkar biter, Diyarbakır’ın çıkar biter, en son da Muş’un karpuzu çıkar. Şu anda 15 bin dönüm alanda 60 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz bu sene. Yaklaşık olarak üreticilerimizin gayri safi milli hasılaya da 60 milyon TL katkı yapacaklar. Bunun yanında 6 bin dönüm civarında da kavunumuz var. Bu da 15 bin ton civarında bekleniyor. Buradan da 15 milyon TL bekleniyor. Yani kavun ve karpuzun toplamda 75 milyon TL’lik milli gelire katkısı var” dedi.

“Karpuzumuzun aroması toprak ve ekimden dolayı çok güzel oluyor”

Muş karpuzunun aromasının kaliteli olduğuna değinen Aydın, “Hem dışarıdan gelen üreticilerimiz var hem de bizim yerli üreticilerimiz var. 40 civarında kayıtlı Diyarbakır ve Mardin’den gelen üreticilerimiz var. Bunlar son derece modern tekniklerle tarım yapıyorlar. Bizim karpuzumuzun aroması toprak ve ekimden dolayı çok güzel oluyor. Beğeni ile satılıp tüketilen ürünlerdir. Çiftçilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Komşu illerimiz başta olmak üzere büyük illerimize dahi şu an sevkiyatlar sürmektedir” diye konuştu.

Karpuzları çevre ve büyük şehirlere gönderen tüccar Burhan Tutar ise karpuz tarlasını satın aldığını ve Türkiye’nin dört bir tarafına karpuz gönderdiğini ifade etti. Yerli üreticilerin yanı sıra çevre illerden de Muş’a gelerek karpuz üretimi yapıldığını aktaran Tutar, “Biz karpuzları bu ailelerden satın alarak tırlarla büyük şehirlere gönderiyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ