Okul fobisinde artışlar görülebilir

- Medicana Kadıköy Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Selin Küçük: - 'Online eğitim düzenine geçildi. Yeni eğitim yılı başladığında tekrar eski düzene geçilmesi ile okul fobisi yaşayan öğrencilerin gösterdikleri belirtiler birbirinden

Ekonomi 17.09.2020 14:40:46 0
Okul fobisinde artışlar görülebilir
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.09.2020 14:40

İSTANBUL (AA) - Medicana Kadıköy Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Selin Küçük, online eğitim düzenine geçildiğini belirterek, "Yeni eğitim yılı başladığında tekrar eski düzene geçilmesi ile okul fobisi yaşayan öğrencilerin gösterdikleri belirtiler birbirinden farklılık gösterebilir." ifadesini kullandı.

Medicana'dan yapılan açıklamada, okulların açılması ile ilgili kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte yüz yüze eğitim dönemine tekrar geçiş yapılmasına hazırlanıldığı, bu durumun normalde var olan tatil sonrası ya da birinci sınıflarda var olan okul fobisini veya kaygı seviyesini artırabileceği belirtildi.

Genelde okul fobisinin yanında karın ağrısı, terleme, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı, sık tuvalate gitme ihtiyacı hissetme gibi psikosomatik belirtiler de görülebileceği aktarılan açıklamada, gerekli önlemlerin şimdiden alınmasının daha sağlıklı bir süreç geçirmek için oldukça faydalı olacağı vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Kadıköy Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Selin Küçük, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yaşamı değiştirmesi ile birlikte yüz yüze olan eğitim sisteminde de değişiklikler meydana geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Online eğitim düzenine geçildi. Yeni eğitim yılı başladığında tekrar eski düzene geçilmesi ile okul fobisi yaşayan öğrencilerin gösterdikleri belirtiler birbirinden farklılık gösterebilir. Yoğun kaygı yaşayan çocuklar karın ağrısı, terleme, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı, sık tuvalate gitme ihtiyacı gibi semptomlar gösterse de Kovid-19'da ortaya çıkan belirtileri öğrenen çocuklar, bu belirtilerin varlığını öne sürerek okula gitmemek için bu yollara başvurabilecek. Bu yöntem onlara en sağlıklı yöntem gibi gelebilir, kendisini ya da ailesini korumak için çözüm yolu olarak düşünebilir ve bu yönteme başvurabilirler. 'Bana bir şey olur mu?', 'Aileme bir şey olur mu?' gibi düşüncelerin zihinde belirmesiyle birlikte bu okuldan kaçış yöntemini kullanarak endişesini bastırabileceğini düşünebilirler. Var olan okul fobisi belirtilerine karın ağrısı, terleme, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı, sık tuvalate gitme ihtiyacı hissetme, aileden ayrılmak istememe, bir de Kovid-19 semptomları eklenebilecek.

Öğrencilerin yaz tatilinde okula ara vermesi ve tatil bitiminde geri dönüşlerde kaygı seviyesi normal şartlarda da artış gösterirken, salgın sürecinde okula başlanması daha da kaygılandırabilir. Normal şartlarda öğrenciler birbiri ile yakın ilişki kurarlardı ve fobi en aza indirgenebilirken, şu an pandemiden dolayı böyle bir durumun daha kısıtlı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu durumların geneli kaygıyı artırması olasılık dahilindedir. Sürecin okul, öğrenci, öğretmen, aile, arkadaşlar gibi çok ayaklı bir yönde sağlıklı şekilde yönetilmesi gerekiyor."

Okula alışmakta zorluk çeken, uyum problemi yaşayan öğrencilere destek vermekte aileye duyulan ihtiyaç kadar öğretmenlere de çok fazla iş düştüğünü aktaran Küçük, yeni dönemin başlamasıyla okullarda bulunan rehberlik servislerinin; içeriklerini, okul psikolojik danışmanları ile birlikte okul fobisi ve salgın konusunda gerekli destekte bulunacak şekilde düzenlemelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ