Nar ekşisi Malatyalı kadınların ek gelir kapısı oldu

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde imece usulü yapılan ve sofraların vazgeçilmezi olan nar ekşisi için kadınların mesaisi başladı.

Ekonomi 22.10.2021 11:30:59 0
Nar ekşisi Malatyalı kadınların ek gelir kapısı oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.10.2021 11:30

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde imece usulü yapılan ve sofraların vazgeçilmezi olan nar ekşisi için kadınların mesaisi başladı.

Tadıyla ve aromasıyla sofraların vazgeçilmezi olan nar ekşisi, Malatya’da kadınların elinden zahmetli yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde ev kadınları, narların taneleri tek tek ayırırken hem eğleniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Yazıhan ilçesinden getirilen narlar, burada sopa ile tanelerinden ayıklanıyor ve fabrikaya gönderiliyor. Yapılan işlemde tanelerden nar ekşisi yapılan narın kabuğundan da çay yapılıyor.

Arkadaşlarıyla birlikte hem vakit geçirip hem de aile bütçesine katkı sağladıklarını belirten Ayşe Şekerci, ev ekonomisine katkı sunmak için bu işte çalıştıklarını söyleyerek “Arkadaşlarla imece usulü çalışıyoruz. Mahalleden arkadaşlarla toplandık çalışıyoruz” dedi.

Arkadaşlarıyla birlikte mutlu bir şekilde nar ayıkladıklarını belirten Fatma Bayram, “Akrabamız narları dışarıdan toplamış getirmiş. Biz burada yevmiyeci olarak çalışıyoruz. Bunlar fabrikaya götürülecek nar eksisi yapılacak. Mahallece geldik yapıyoruz. Hem evimize biraz katkıda bulunuyoruz hem de arkadaşlarla güle oynaya şakalara yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Narın kabuğundan da çay yapılacak”

Kadınlarla toplu bir şekilde yardımlaşarak nar ayıkladıklarını ifade eden Medine Aysöndü, “Amcamın oğlu narları getirdi. Arkadaşlarla birlikte geliyoruz ve yardımlaşarak yapıyoruz. Hem yapıyoruz hem eğleniyoruz hem de aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Eğleniyoruz, çocuklarda burada birlikte yardım ediyoruz. Narlar Yazıhan’dan geldi. Yardım ediyoruz. Hem kendi kesemize hem de onların kesesine. Nar ekşisi olması için fabrikaya gidecek. Biz sadece narı posasından ayırıyoruz. Narın kabuğundan da fabrikada çay yapılacak” diye konuştu.

Narın kabuklarından ayrıma işleminin zor ve meşakkatli olduğunu belirten Emine Özdemir ise “Toplandık çocuklarımızla hem yardım amacıyla hem de maddi imkan olsun diye yapıyoruz. Fabrikaya götürüp nar ekşisi yapılıyor. Narın kabuklarından da bitki çayı yapılıyor. Zor oluyor ihtiyacımız olduğu için geliyoruz. Neşeli oluyor çay var sohbet var. Şaka var her şey var” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ