Mitsubishi Electric, MAISART teknolojisi ile robotlara ruh katıyor

- Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel: - 'Yapay zekâ ile geliştirdiğimiz yeni nesil kolaboratif robotlarla şirketlerin robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliy

Ekonomi 3.05.2021 11:09:26 0
Mitsubishi Electric, MAISART teknolojisi ile robotlara ruh katıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.05.2021 11:09

İSTANBUL(AA) - Mitsubishi Electric, tescilli MAISART teknolojisinin ışığında gelecekte robotlara ruh ve bilinç yüklenip yüklenemeyeceği konusunu gündeme getiriyor

Mitsubishi Electric'ten yapılan açıklamaya göre, şirket, 1980’li yıllarda başladığı robotik alanındaki çalışmalarını hızlandırarak çağın ötesinde hassas, hızlı, dar alanda çalışabilecek ve aynı zamanda insanlarla iş birliği yapabilecek robotlar geliştiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, yapay zekâ algoritmasına sahip robotların üretimde sağladığı avantajlara değinerek, “Mitsubishi Electric olarak, 1980’li yıllarda başladığımız robotik alanındaki çalışmalarımızı hızlandırarak çağın ötesinde hassas, hızlı, dar alanda çalışabilecek ve aynı zamanda insanlarla iş birliği yapabilecek robotlar geliştiriyoruz. Sanayi 4.0’a yanıt veren dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ve şirketlerin yapay zekâdan maksimum fayda elde etmelerini sağlayan tescilli AI markamız olan MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) teknolojimizle birçok çalışmada yer alıyoruz." açıklamasında bulundu.

Bizel, "Yapay zekâ ile geliştirdiğimiz yeni nesil kolaboratif robotlarla şirketlerin robotik sistemlerini hızlı, sezgisel ve daha düşük maliyetlerde kurmalarına, hızla değişen iş ortamları ve sosyal ihtiyaçlara esnek bir şekilde yanıt vermelerine imkân sağlıyoruz. Robotlar, önceden örneğin sadece bir aracın gövdesini değiştirirken artık lambaların yerleştirilmesi ya da ses sisteminin kurulması gibi insan eliyle yapılabilen daha hassas işleri tamamlayabiliyorlar. Robotlar, basit ve kaba işlerden giderek daha komplike ve ince işleri yapabilir hale geldiler. Yakın gelecekte de robotlardan beklenen en büyük değişiklik hareket teknolojisi alanında olacak. Yapay zekâ algoritmasına sahip robotlardan ürünün yerini değiştirmesi, hassas, kusursuz ve daha esnek çalışması beklenecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Mitsubishi Electric’in kompakt yapay zekâ, otomatik tasarım derin öğrenme algoritması ve ekstra verimli akıllı öğrenme uygulamalarını içeren özel yapay zekâ teknolojisini “MAISART” markasıyla tek bir çatı altında topladıklarını aktaran Bizel, şunları kaydetti:

"Robotik alanında sesli kontrolden 3D görüntü uygulamasına kadar pek çok gelişme giderek hız kazanırken öne çıkan uygulamaların başında robot sistemlerinin yapay zekâ ile geliştirilmesi geliyor. Mitsubishi Electric, tescilli MAISART teknolojisiyle şirketlerin yapay zekadan maksimum fayda elde etmelerini sağlamak için çalışıyor. Bu teknolojimiz sayesinde beklenmedik arızaların önlenmesi ve arızaya yol açacak parçalar hakkında kullanıcıların önceden ikaz edilmesi mümkün hale geliyor. Makine öğrenmesi algoritmasını kullanan bu teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinesi geçişine ilişkin bir model oluşturuyor. Bu sayede fabrika ve tesislerde verimliliği artırmak üzere makinelerdeki beklenmedik durumları işaret eden makine anormalliklerinin hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesi sağlanıyor. Robotlarımız, geleneksel sistemlere göre güç sensörüyle daha hızlı ve sisteme zarar vermeden çalışıyor; öğrenerek performansını giderek artırıyor. Robotlarımızın öğrenme süresi de 5 saatten 1-2 saate kadar düştü."

- Yapay zekâ destekli robotlar ve insanlar iş birliği içinde çalışacak

Bizel, Mitsubishi Electric olarak Türkiye'de otomasyon içine entegre edilmiş robot teknolojisini sahiplenmeyi hedeflediklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Bugüne kadar genelde yalnız çalışan robotlar, bundan sonraki dönemde insanlarla birlikte çalışan insansı robotlar olarak karşımıza çıkacak. Genel kanının aksine dijitalleşmenin, insanların işsiz kalmasına yol açmayacağını, ancak insanların emek ağırlıklı işlerden zihinsel çalışmalara yönelmesini sağlayacağını söyleyebiliriz. Dijital dönüşümle birlikte işletmelerde yeni bir örgütsel yapının ve yerleşimin olacağı yönünde beklentimiz ağırlık kazanıyor. Bu noktada bir örnek vermek gerekirse; Japonya’daki Kani fabrikamızda 2003 yılında başlayan dönüşüm tecrübemizde, hat üretiminden dijital dönüşümle donatılmış hücresel üretim ve yüksek teknolojik sisteme geçtik. Burada da birçok çalışanın iş tanımının köklü şekilde değişeceğini gördük. Fabrikaların üretim sürecinde hayati önem taşıyan robotlar, sağladıkları hız ve kolaylıklarla her geçen gün sanayide daha çok rol alarak çok olağan bir iş gücü haline geliyor. Gelecekte robotların insanlarla iş birliği halinde çalışacağı fabrikalar bizleri bekliyor. MAISART teknolojisinden aldığımız güçle Türkiye’de de üretim bantlarında insanla beraber çalışacak robot yatırımlarının bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyor ve bunun için çalışmaya devam ediyoruz.

Robotun acı hissetmesini sağlamak için robota bir dokunma ve ağrı sinir sistemi yerleştirilen Japon üniversitelerindeki çalışmalarda robotların başkalarındaki dokunma ve acıyı anlayıp anlayamayacağı sorusunun yanıtı aranıyor. Eğer robotların hissetmeleri mümkün olursa empati ve ahlakın ortaya çıkıp çıkamayacağı da önümüzdeki dönemde tartışılacak gibi duruyor. Yapay olarak zeki robotlarla simbiyotik bir toplum inşa etmek mümkün olacak mı ve ağrıyı hissedebilen bir robot bu toplumun önemli bir bileşeni olabilecek mi? Bu tür robotlar fiziksel ve duygusal olarak insanlara yardım sağlayabilir mi? soruları soruluyor. Mitsubishi Electric olarak şunu söyleyebiliriz ki; bizim robotlarımıza kattığımız ruh tescilli yapay zekâ markamız olan MAISART teknolojisidir. Gelecekte robotlarımızın yapay zekâ teknolojileri içeren bir çeşit ruhu olacak ve insanla bu ruh birlikte hareket edebilecek.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ