Marmara Üniversitesi Sinerji Kulübü FODER Başkanı Köksal'ı ağırladı

- Finansal Okuryazarlık Derneği Başkanı Atilla Köksal: - 'Düzenli bütçe yapan bireyler masraflarını kontrol altında tutar, israfı en aza indirebilirler. İsrafın zıttı tasarruftur. Gelir düzeyi ne olursa olsun, herkes az da olsa bir miktar

Ekonomi 16.11.2020 18:07:48 0
Marmara Üniversitesi Sinerji Kulübü FODER Başkanı Köksal
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2020 18:07

İSTANBUL (AA) - Finansal Okuryazarlık Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal, "Düzenli bütçe yapan bireyler masraflarını kontrol altında tutar, israfı en aza indirebilir. İsrafın zıttı tasarruftur. Gelir düzeyi ne olursa olsun, herkes az da olsa bir miktar tasarruf edebilir." dedi.

Marmara Üniversitesi Sinerji Kulübü tarafından düzenlenen Sinerji Liderlik Zirvesi'nde konuşan Köksal, gençlere, kariyer yolculuğuna yönelik tavsiyelerde bulundu.

Mülakatlarda başarılı olmak için Türkçeyi doğru kullanmak gerektiğini belirten Köksal, yabancı dil öğrenmenin ve dilin yapısını iyi bilmenin de kariyer gelişimi için önemli olduğunu kaydetti.

Köksal, Türkiye'de finansal okur yazarlığın çok yüksek olmadığına dikkati çekerek, "Toplumun önemli bir kısmı 32 yaşın altı. Genç kişiler finansal konularda biraz daha az bilgili oluyor. Gelir düzeyi ülkemizde oldukça düşük. Gelir düzeyi de finansal okur yazarlığı etkileyen bir başka unsur. FODER olarak biz tüm kesimleri kapsayacak şekilde çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de finansal okuryazarlık bilincinin geliştirilmesi için araştırmalar yaptıklarını ve eğitimler verdiklerini değinen Köksal, tasarruf yapmanın ve birikimleri yatırımlara dönüştürmenin hem bireylere hem de ülke ekonomisine katkısı olduğunu vurguladı.

Bireylerin birikimlerini yastık altından ziyade, finans sektöründe değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Köksal, dernek olarak verdikleri eğitimlerde bireylerin kendi harcamalarını dengelemeleri ve tasarruf yapmaları için öncelikle bir hedefe sahip olmaları gerektiğini vurguladıklarını kaydetti.


- Kripto paralar ödeme sistemlerinde mükemmel çalışıyor"


Atilla Köksal, uzun vadede finansal açıdan rahat bir yaşam sürmeye giden yolun bireylerin bütçe yapmalarından ve gelir ile giderlerini dengelemelerinden başladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Düzenli bütçe yapan bireyler masraflarını kontrol altında tutar, israfı en aza indirebilirler. İsrafın zıttı tasarruftur. Gelir düzeyi ne olursa olsun, herkes az da olsa bir miktar tasarruf edebilir. Erken yaşta tasarrufa başlamak, birikim ve yatırım konularında disiplinli ve sabırlı olmak gelecekte finansal açıdan rahat etmenin temel öğeleridir. 'Damlaya damlaya göl olur' atasözümüzün vurguladığı gibi küçük birikimler uzun vadede anlamlı miktarlara ulaşabilir."

Türk halkının enflasyonist sebeplerle daha kısa ve sağlamcı bir yatırımcıya dönüştüğünü kaydeden Köksal, "Türk halkı nereye yatırım yapıyor diye baktığımızda, yastık altındakileri de dahil ederek söylüyorum, paramızın 3'te birini 1 ay vadeli mevduatta bulunduruyoruz. Geri kalan ise döviz ve altında olduğu biliniyor. Bu kısmın da yüzde 40'ı yastık altında diye tabir edilen yerde. Bunun çok tuhaf bir portföy olduğunu söylemeliyim." şeklinde konuştu.

Yatırım araçları hakkında bilgi veren Köksal, sermaye piyasalarının oyun değil uzun vadeli yatırım aracı olduğunu söyledi.

Köksal, kripto paralın hayatın bir gerçeği olduğunu ifade ederek, "Kripto paralar ödeme sistemlerinde mükemmel çalıştığını söylemeliyim. Para transferi, alım-satım işlemleri için hem pratik ve güvenli. Bunlara olan talep artarak süreceğini düşünsem de kripto paraları yatırım aracı olarak görme noktasında çok dikkatli olunmalı. Binlerce kripto para var. Hatta geçen gün gördüm devlet başkanlarının adıyla dahi paralar var. Bunların birçoğu süreç içerisinde kaybolacaktır. Kripto paralar, bir yatırım aracı olarak riskli de olsa herhalde yavaş yavaş portföyler de az da olsa yer bulması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Öğretmenler arası futbol turnuvası başladı


Van Spor

Erzurumşehir Spor Kulübü’nden önemli başarı


Van Spor

Milli badmintoncular Erçetin ve İnci’den Guwahati Masters’ta bronz madalya


Van Spor

Siverek Belediyesi, Ağrı kadın futbolcularının konaklama masraflarını üstlendi


Van Spor

Yeni Malatyaspor sahaya 7 oyuncu ile çıktı, maç oynanmadı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da bahis soruşturmasından 10 futbolcu ceza aldı


Van Spor

Galatasaray, Samsunspor'u Osimhen ile Fırtınalı Maçta 3-2 Devirdi! Liderlik Peşinde!


Van Spor

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ