Malatya’dan 11 ülkeye balık ihracatı

DÜNYAYA İHRAÇ ETTİĞİ AB COĞRAFİ İŞARET BELGELİ KAYISISI İLE ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİREN MALATYA’DA SON DÖNEMLERDE ARTAN ALABALIK VE SOMON ÜRETİMİ İLE DE YENİ BİR İHRACAT KAPISI ARALANDI. ŞUAN 11 ÜLKEYE YAPILAN BALIK İHRACATI İLE

Ekonomi 5.10.2020 11:09:55 0
Malatya’dan 11 ülkeye balık ihracatı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.10.2020 11:09

Dünyaya ihraç ettiği AB coğrafi işaret belgeli kayısısı ile adından sıkça söz ettiren Malatya’da son dönemlerde artan alabalık ve somon üretimi ile de yeni bir ihracat kapısı aralandı. Şu an 11 ülkeye yapılan balık ihracatı ile kent ekonomisine 17 milyon dolar gelir sağlanıyor.

Yıllık yaklaşık 300 milyon dolarlık kayısı ihracatı ile ekonomiye katkı sağlayan Malatya’da, su ürünlerinde de ciddi bir ihracat payı hedefleniyor. Kentte bulunan Karakaya Baraj havzasında başlayan balık üretimi gün geçtikçe artarken, özellikle somon üretimi ile de ciddi bir döviz girdisi hedefleniyor.

Geçen yıl 2 bin 500 ton olan kültür balıkçılığı üretimi bu yıl 5 bin 550 tona ulaşırken, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı su ürünleri mühendisi Ahmet Turan Karaca, kentte balık ihracatından 17 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi. Balık üretiminde ciddi bir ivme kazandıklarını ifade eden Karaca, bu yıl alabalık üretiminin yanı sıra somon üretimi de gerçekleştirerek pazar paylarını arttırdıklarını dile getirdi. Müdür Yardımcısı Karaca, ürettikleri balıkları AB ülkeleri başta olmak üzere 11 ülkeye ihraç ettiklerini dile getirerek kısa vadede üretim hedeflerinin 7 bin 500 ton olduğunu söyledi. Ancak uzun vadede bu rakamın yeterli olmadığını belirten Karaca, Karakaya havzasını üreticilere açarak bu hedefi daha da yükseltme düşüncesinde olduklarını söyledi.

Şu an 11 bin ton kurulu kapasite başvurularının olduğunu ve işlemlerin tamamlanması ile üretimin arttırılacağını kaydeden Karaca, yaptıkları araştırmalarda Karakaya barajı havzasında toplam 90 bin tona kadar üretim yapılabileceğinin ortaya çıkarıldığını söyledi. Bu yıl yurt dışında yapılan balık ihracatı ile 17 milyon dolar gelir elde edildiğini de kaydeden Karaca, “Malatya’da kayısıdan sonra en fazla ihraç yapılan ürünlerin başında su ürünleri geliyor. 90 bin hedefimizi çok uçuk hedef görmüyoruz, yeter ki üreticilerimiz bizden bu yönde talep de bulunsunlar” dedi.

Balıkçılık ve su ürünleri şube müdürü Abdullah Çelik de Malatya’daki balık avcılığı konusunda bilgi verdi. Şu an kentte 5 su ürünleri kooperatifi bulunduğunu belirten Çelik, 93 ruhsatlı teknelerinin de olduğunu ve üretiminin çok daha yüksek rakamlara çıkması için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ