Kuzey Irak'taki referandum sanayicileri vurdu

Ekonomi 27.09.2017 09:28:52 0
Kuzey Irak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.09.2017 09:28
Muş’ta kablo üretimi yapan ve sadece Kuzey Irak’a satış yapan sanayici, referandumdan dolayı siparişler iptal edilince, üretimine ara verdi. Bir süre önce 4 milyon dolarlık anlaşma yapan firma yetkilisi, anlaşmanın iptal edilmesinden endişe duyuyor.
Muş Sanayi Merkezi’nde (MSM) faaliyet yürüten bölgenin tek kablo imalathanesi Doğu Anadolu Kablo Sanayi (DAKAB), Kuzey Irak’taki referandumdan dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. 10 işçinin çalıştığı ve tek pazarı Kuzey Irak olan firma, referandum dolayısıyla siparişler iptal edilince üretime ara vermek zorunda kaldı. Yaşadığı sıkıntılarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan DAKAB Sanayi yetkilisi İlhan Türkcan, işletmenin 2016 yılında Muş’ta faaliyete başladığını ve 2017 yılının başında da faal olarak üretime başladıklarını söyledi.

"4 milyon dolarlık anlaşma tehlikeye girdi"
Kuzey Irak’a yılda 1 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını dile getiren İlhan Türkcan, "Eylül ayı itibariyle de yaptığımız ön protokoller kapsamında 4 milyon dolarlık ihracat anlaşması yaptık. Fakat, referandumdan dolayı şu an mevcut ihracatımız ve yaptığımız ön protokollerin de iptali söz konusu. İşletmemizin tek pazarı olan Kuzey Irak’tı. Referandumdan dolayı siparişlerimiz iptal oldu ve işlerimiz durma noktasına geldi" dedi.

"Kuzey Irak’ta ciddi bir panik ve endişe var"
Kuzey Irak’ta panik ve endişe ortamının olduğunu ifade eden Türkcan, halkın şu anda temel ihtiyaç malzemelerini aldıklarını dile getirerek şöyle konuştu:
"Kuzey Irak’a en son geçtiğimiz ay ihracatımızı gerçekleştirdik. Oradaki yerel işletmelerle yaptığımız görüşmelerde, ciddi anlamda bir panik ve endişe söz konusu. Gümrük kapılarının kapanacağını ve bir savaş ihtimaline karşı işletmeler alım sözleşmelerini askıya almış durumda. Gümrük kapılarının kapanacak olması, insanları daha temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönlendirmiş durumda. Bundan dolayı, bizim daha çok gelişmekte olan ekonomiler için ürettiğimiz ürünlerle ilgili şu anda orada herhangi bir talep söz konusu değil. Oradaki halk şu anda bir panik ve endişe içerisinde. Şu anda ne olacağını onlar da kestiremiyor, bizler de kestiremiyoruz. Halk, tamamen bu endişelerden dolayı alımlardan vazgeçmiş durumda."

"Siparişler iptal edildi, üretim durdu"
İşletmede 10 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Türkcan, yılın 12 ayı üretim yaptıklarını söyledi. Bütün satışlarını Kuzey Irak’a yaptığını hatırlatan Türkcan, "Yüzde 100 Kuzey Irak’a ihracat yapan bir ülkeyiz. Referandumdan 10 gün önce Kuzey Irak’ta başlayan panik hali maalesef işlerimizin durma noktasına gelmesine neden oldu. Eğer Kuzey Irak’la ilgili bir gelişme olmazsa, gördüğünüz gibi kapalı olan işletmemizi açamayacağız" ifadelerini kullandı.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ