Kronik hastalıklar böbrek sorunlarını tetikliyor

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nefroloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Şumnu: - 'Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar böbrek sorunlarının ortaya çıkmasını tetikliyor' - 'Günde en az 1.5 litre su tüketerek böbreklerinize

Ekonomi 27.02.2021 10:27:00 0
Kronik hastalıklar böbrek sorunlarını tetikliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Şumnu, "Diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar böbrek sorunlarının ortaya çıkmasını tetikliyor. Ayrıca böbrek taşı, obezite hastaları, sık ağrı kesici kullananlar, ileri yaşa sahip hastalar böbrek hastalığı için yüksek risk taşıyor." ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Şumnu, kronik hastalığı olan kişilerin böbrek sağlığı açısından risk grubunda olduğunu bildirdi.

Böbrek fonksiyonlarının yüzde 50’sinin kaybedilene kadar vücutta hiçbir belirti görülmediğine dikkati çeken Şumnu, "Özellikle böbrek hastalığı gelişimi için risk faktörleri taşıyan kişilerin, yılda en az bir kez nefroloji poliklinik kontrolünden geçmesi hastalığın erken tanı ve tedavisi açısından önem arz ediyor." bilgisini verdi.

Böbrek sağlığının temellerinin çocukluk döneminde atıldığını belirten Şumnu, "Ülkemizde kronik böbrek hastalığı prevansı yüzde 15.7 olarak belirlendi. Yani 6-7 yetişkinden biri kronik böbrek hastası. İlerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğinden korunmak için böbrek sağlığına çocukluk döneminden başlayarak dikkat edilmesi ve uygun önlemlerin alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- "Yüksek protein diyetinden kaçının"

Böbrek hastalıklarından korunmada sağlıklı beslenmenin önemine işaret eden Şumnu, şunları kaydetti:

"Hastalığa yol açan nedenler arasında sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve obezite başı çekiyor. Son yıllarda artan obezite böbrek yetmezliğinin en sık nedenleri olan şeker ve tansiyon hastalıklarına yol açıyor. Dolayısıyla kilo almamak için sağlıklı ve dengeli beslenmeli, düzenli spor yapılmalı, yeterli miktarda su tüketilmeli. Yine son yıllarda yapılan bir büyük hata da yüksek protein diyetleri. Kilo vermek için sıfır karbonhidrat bol protein tüketimine dayalı bu tarz diyetler böbrek sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Böbreklerin görevinin vücudu toksinlerden temizlemek olduğunu aktaran Şumnu, "Günde en az 1.5 litre su tüketerek böbreklerinize yardımcı olun. Ülkemiz en fazla tuz tüketen ülkelerden biri. Fazla tuz tüketimi böbrekleri yorar ve yüksek tansiyon hastalığına zemin hazırlayarak böbrek sağlığımızı riske atar." değerlendirmesinde bulundu.

Sık ve bilinçsiz ağrı kesici kullanımının da böbrek hastalıklarına zemin hazırladığını belirten Şumnu, "Özellikle içeriği parasetamol olmayan ağrı kesicilerin sık, aşırı ve bilinçsiz kullanımı böbrek yetmezliğine neden olabilir. Ağrı kesiciler ilaca bağlı böbrek hasarının en önemli nedenleridir. Kontrolsüz ağrı kesici kullanmayın." açıklamasını yaptı.



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem