Koç Holding Üst Yöneticisi Çakıroğlu: 'Yatırımlarımız kararlılıkla sürüyor'

- 'Yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019'un son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesi bekleniyor' - 'Yurt dışında büyüme vizyonumuz çerçevesinde şirket alımları için masaya oturduğumuzda, başta 'private equi

Ekonomi 10.01.2020 09:39:44 0
Koç Holding Üst Yöneticisi Çakıroğlu:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.01.2020 09:39

İSTANBUL (AA) - Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019'un son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesinin beklendiğini belirtti.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin ocak sayısında, "33. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı"na katılan Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu'nun konuşmasına yer verildi.

Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun 2019 yılındaki performansına dair sonuçları değerlendirip 2020’ye ilişkin hedef ve beklentilerini dile getirirken dünya ve Türkiye'de yaşananlara ilişkin görüşlerini aktardı.

Dünyayı şekillendiren dinamiklere dikkati çeken Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“Bu dinamikleri iki kavram üzerinden değerlendireceğim: İlki belirsizlik, ikincisi de değişim. Bırakın uzun vadeli tahminleri, bir iki ay sonrasını öngörmek bile zor. Geçen senenin sonunda, gelişmiş ülke merkez bankalarının 2019 yılında faiz artırmaya devam etmesi bekleniyordu. Ancak ticaret savaşları, Brexit, birçok bölgede sürmekte olan ekonomik ve jeopolitik sorunlar, küresel ekonomi üzerinde resesyon şüphesi yaratınca ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası beklenenin aksine art arda faiz indirimlerine gittiler.”

Çakıroğlu, tahmin yapma zorluğunun sadece bize özgü olmadığına da işaret ederek, Uluslararası Para Fonu’nun da (IMF) bu konuda zorlanarak küresel büyüme tahminini son bir yılda tam dört kez aşağı yönlü revize ettiğini anımsattı.

Özellikle sosyal medya çağında bir tweet ile piyasaların anında alt üst olabildiğini ifade eden Çakıroğlu, dünya ekonomisini artık yeni ve alışılmadık kuralların şekillendirdiğini aktardı.


- "Şirket alımları için masaya oturduğumuzda fiyatları rasyonel olmayacak derecede yükseltiyor"


"Gelişmiş ülke ekonomileri faiz indirimlerine ve parasal genişlemeye istenilen tepkiyi vermeyince faizler sıfırın bile altına çekildi. Buna rağmen insanlar beklendiği kadar harcamıyor, şirketler ise yatırım yapmıyor." değerlendirmesinde bulunan Çakıroğlu, bu durumun temel nedeninin şirketlerin ve bireylerin ekonomiye hala güven duymaması olduğunu, politikacıların bu dinamiği yeterince anlamadığını, bu yüzden de yeni sorunların hala eski yöntemlerle çözülmeye çalışıldığını belirtti.

Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Negatif faiz ortamında dünya genelinde hisse senedi piyasaları yükseliyor. Amerika’da S&P 500 Endeksi rekor üzerine rekor kırıyor. Bunun bir nedeni, trilyonlarca dolarlık hacme sahip emeklilik fonları ve devlet varlık fonlarının belli oranda getiri sağlama zorunluluğu. Faizlerin bu kadar düşük olduğu bir ortamda; borsalar ister istemez önemli bir alternatif haline geliyor.

Diğer önemli neden, nakit zengini dev şirketlerin kendi hisselerini geri almaları. Bu yıl sadece S&P 500 kapsamındaki şirketlerin, 1 trilyon doların üzerinde hisse geri alımı yaptıkları hesaplanıyor. Bu gelişmeler Koç Topluluğu olarak bizi de etkiliyor. Yurt dışında büyüme vizyonumuz çerçevesinde şirket alımları için masaya oturduğumuzda, başta 'private equity' şirketleri olmak üzere potansiyel alıcıların fiyatları rasyonel olmayacak derecede yükselttiklerini görüyoruz."


- "Büyümenin yüzde 4-5 civarına yükselmesi bekleniyor"


Çakıroğlu, 2019’da dünyada likiditenin bollaşmasıyla birlikte gelişmekte olan piyasalara fon akışının yeniden başladığını aktararak, yurt dışındaki bu olumlu ortamdan Türkiye'nin yeterince faydalanamadığını ifade etti.

Yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019'un son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesinin beklendiğini bildiren Çakıroğlu, enflasyon, döviz kuru, faiz ve cari işlemler dengesi gibi göstergelerde de nispeten olumlu bir seyir izlendiğini ancak istihdamdaki kayıpların ekonomideki sorunların başında geldiğini ifade etti.

Çakıroğlu, hem dünyada hem de Türkiye'de zorluklarla dolu bir yılı geride bıraktıklarını kaydederek, her türlü belirsizliğe ve zorluğa rağmen yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerine dikkati çekti.

Dijital dönüşümle ilgili projelere de değinen Çakıroğlu, bu projelerin şirkette karlılığı, verimliliği, hızı, müşteri ve çalışan memnuniyetini artırdığını aktardı.

Koç Holding CEO'su Çakıroğlu, tüm çalışanlarıyla birlikte oluşturdukları büyük aile sayesinde 2020'ye güvenle baktıklarını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ