Kayısıda fiyatlar yükseldi, fidan satışları arttı

Geçtiğimiz dönemlerde fiyatların oldukça düşük olması nedeniyle kazanç elde edemeyen kayısı üreticileri kestikleri ağaçlarının yerine yeni meyve ağaçları dikiyordu. Ancak bu yıl TMO’nunda kayısıda müdahil alım yapması ile fiyat

Ekonomi 28.01.2021 09:37:15 0
Kayısıda fiyatlar yükseldi, fidan satışları arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.01.2021 09:37

Geçtiğimiz dönemlerde fiyatların oldukça düşük olması nedeniyle kazanç elde edemeyen kayısı üreticileri kestikleri ağaçlarının yerine yeni meyve ağaçları dikiyordu. Ancak bu yıl TMO’nunda kayısıda müdahil alım yapması ile fiyatı yükselen kayısı yine Malatyalı üreticinin ilk tercihi oldu.

Yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu Malatya’da bir dönem kayısı fiyatlarının düşük olması nedeniyle birçok üretici kayısı ağaçlarını keserek alternatif meyve ağaçlarına yönelmişti. Ancak bu yıl hem lisanslı kayısı depoculuğunun hayata geçirilmesi hem de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun da kayısıda artık müdahil alım yapması ile fiyatlar üreticinin yüzünü güldürmeye başladı. Hal böyle olunca, bir dönem gözden çıkarılan kayısı ağaçları için üreticinin en çok yetiştirdiği kayısı fidanları ilk sıraya yerleşti.

Malatya Fidancılar Kooperatifi Başkanı Abuzer Yumrutepe, bu yıl fidan satışlarının önceki yıllara göre oldukça verimli geçtiğini söyledi. Bu güne kadar kayısı fidanlarının çok rağbet görmediğini ifade eden Yumrutepe, fiyatların yükselmesi ile üreticilerin kayısı ağacı fidanlarına yöneldiğini dile getirdi. 15 ile 17 TL arasında alıcı bulan kayısı fidanlarına olan rağbette bu yıl yaşanan korona virüsün de etkisinin olduğunu kaydeden Yumrutepe, “Virüs çıkınca şehirdeki birçok vatandaşımız da köylerine giderek yaşamaya başladı. Böyle olunca buralarda yeni fidan dikimleri gerçekleşmesi nedeniyle de satışlara etkisi iyi oldu” diye konuştu.

Malatya kayısısının dünyaca tanınan bir ürün olduğunu da dile getiren Başkan Yumrutepe, “Malatya’da kayısı fidanlarına bu yıl ilgi oldukça iyiydi. Malatya denilince akla kayısı gelir, bununda başlangıcı kayısı fidancılığıdır. Bu nedenle fidancılığa da destek verilmesi gerekiyor. Kayısı olduğu sürece kent ekonomisi iyi olur” dedi.

Yumrutepe, hali hazırda fidan üreticileri için faizsiz kredi imkanı sunulduğunu ancak bunun yetersiz olduğunu da söyleyerek, fidan çekirdeği başına en az 50 kuruşluk bir desteğin fidan üreticilerini rahatlatacağını sözlerine ekledi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ