Kayısı, bu sezon üreticisinin yüzünü güldürecek

MALATYA’NIN EN ÖNEMLİ GELİR KAPILARINDAN BİRİ OLAN KAYISI DA YENİ SEZON İLE BİRLİKTE MAHSULLERDE PAZARA İNMEYE BAŞLADI. BU YIL MAHSULÜN AZ OLMASI VE TMO’NUN DA ALIM YAPACAĞINI AÇIKLAMASI İLE PAZARDA 18-20 TL’DEN ALICI BULAN KAYISININ

Ekonomi 13.08.2020 13:47:31 0
Kayısı, bu sezon üreticisinin yüzünü güldürecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.08.2020 13:47

Malatya’nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da yeni sezon ile birlikte mahsullerde pazara inmeye başladı. Bu yıl mahsulün az olması ve TMO’nun da alım yapacağını açıklaması ile pazarda 18-20 TL’den alıcı bulan kayısının üreticisinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Malatya’da, hasat dönemi büyük ölçüde tamamlandı. Ağustos ayı ile birlikte başlayan yeni sezonda ise mahsuller Şire Pazarına getirilerek satışa sunulmaya başladı. Bu yıl yaşanan Manolya hastalığı ve don nedeniyle rekoltenin az olması ile birlikte fiyatlar da yükseldi. Ürünlerini pazara getiren kayısı üreticileri yeni mahsullerini 18-20 TL’den satarken, Jumbo adı verilen kayısılar ise 25 -30 TL’den gidiyor.

Pazarda tüccarlık yapan Murat Baltutan, bu yıl kayısı da mahsulün az olduğunu ama ürünlerin de kaliteli olduğunu dile getirerek, “Bu yıl inşallah Malatya için üretici için iyi bir gelir kaynağı olacak. Malatya çiftçimiz fiyatlar aşağı düşmez ise kazanacak, az daha fiyatların yükselmesi iyi olur” dedi.

Pazarda kayısı alım satımı ile uğraşan İdris Payza’da yeni sezonda fiyatların şuan doyurucu olduğunu ifade ederek kayısının fiyatının yüksek olmasının hem Malatya hem de ülke ekonomisi adına iyi olacağını söyledi. Üreticinin kazanması durumunda ürünün de daha kaliteli olacağı görüşünü paylaşan Payza, “Şuan kayısı 20 TL’ye ortalama pazarda alıcı buluyor. Böyle olunca üretici de daha kaliteli ürün yetiştirmeye gayret gösteriyor. Bu dünyaya satılan bir ürün, aslında değeri bu da değil. Kayısının değerinin daha da yüksek olması gerekiyor. Yüzde 80’i dünyaya ihraç edilen kayısının fiyatının yüksek olması ülkeye gelecek döviz girdisinin de artmasına neden olacaktır. Bu da hem Malatya hem de kayısı üreticisi için oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Kayısı sektöründe yaklaşık 50 bin kişinin de ekmek yediğini belirten Payza, kayısının iç piyasada da tüketiminin artırılması gerektiğine inandığını dile getirdi.

Bir diğer kayısı tüccarı ve üreticisi Mehmet Gültekin’de sezonun gayet iyi başladığını belirterek, “Fiyatlar geçen yıllara göre gayet güzel. Bu yıl 20’den aşağı değil. Geçen sene 12-13 TL olan kayısı bu yıl 20 TL’ye gidiyor” dedi.

Tüccar Cebrail Gümüş’de kayısının bu sezon çiftçinin yüzünü güldüreceğini belirterek “Hem tüccar hem de üreticiler adına fiyatlar güzel. Bu yıl üreticinin emeğinin karşılığını akacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ