'Kare kodlu çek sistemini senetler üzerinden de kurmak istiyoruz'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz.' dedi.

Ekonomi 21.10.2019 18:26:57 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.10.2019 18:26

DÜZCE (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz. Bu sayede çeke olan güven artmış oldu ama bu yetmez. Buna benzer bir sistemi senetler üzerinden de kurmak istiyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Teknopark Konferans Salonu'nda düzenlenen Düzce İş İnsanları İstişare Toplantısı'nda, Düzce'nin yatırımcılar açısından cazip bölge haline geldiğini söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 1'den 5'e çıktığını, kentin ürünlerinin 124 ülkeye ihraç edilir hale geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Eskiden Düzce'den ihracat yapacağımız hayalimize bile gelmezdi. Ama şimdi 124 ülkeye Düzce'de üretilen ürünler gidiyor. Odamız, borsamız Düzce'nin gelişmesi için büyük gayret gösteriyor." diye konuştu.

Zor bir dönemden geçtiklerini, ihracata bakan sektörlerde çok büyük sıkıntı olmadığını ama iç piyasaya bakan sektörlerde sıkıntı yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, iş insanlarının sıkıntılarını öğrenip bunları hükümete, bürokrasiye iletmek için burada olduklarını kaydetti.

Son dönemde ağustos 2018'den sonra en büyük şikayetlerinin bankalar olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Sizlerin talebi ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle kamu bankaları bu devrede ilk defa yaramıza merhem olmaya çalıştı, özel bankalar maalesef bizi yağmurda bıraktılar. Kamu bankaları, şemsiye olabildikleri ölçüde üzerimize şemsiye oldular." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, faizlerin bir miktar düşürüldüğünü, yeni kredilerin verilmeye başlandığını, bundan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ama yeter mi? Faiz oranları yine yüksek, istediğimiz krediye istediğimiz şekilde Ağustos 2018'den önce olduğu gibi ulaşamıyoruz. Perakende sektöründe iş yapan kardeşlerimizin en büyük şikayetlerinden bir tanesi, pos komisyonlarıydı. Nihayet burada da bir adım atıldı, pos komisyonlarına üst sınır getirildi. Çek ve senet tahsilatı, bu devrede en önemli sıkıntılardan bir tanesiydi. Çare olarak kare kodlu sistemi getirmiştik. Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz. Bu sayede çeke olan güven artmış oldu ama bu yetmez. Buna benzer bir sistemi senetler üzerinden de kurmak istiyoruz. Senetlerde maalesef işte çalınması, diğer risk tedbirlerinin alınması noktasında senetleri de belirli disipline edecek sisteme geçilmesi için çalışıyoruz, hükümetimize iletiyoruz."

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının devamında yaşanılan sıkıntıların çözümü noktasında iş adamlarına bilgiler verdi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ