Japonya’dan 20 bin dolarlık sipariş

ERZURUM’UN OLUR İLÇESİ’NE BAĞLI ORMANAĞZI KÖYÜ’NDE DOKUNAN BİR TÜR PAMUKLU DOKUMA OLAN KARNAVAS BEZİNİN JAPONYA’YA İHRAÇ ETMEK İÇİN OLUR KAYMAKAMLIĞINA NUMUNE OLARAK 20 BİN DOLARLIK SİPARİŞ VERİLDİ.

Ekonomi 10.11.2020 12:47:35 0
Japonya’dan 20 bin dolarlık sipariş
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.11.2020 12:47

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde dokunan bir tür pamuklu dokuma olan Karnavas bezinin Japonya’ya ihraç etmek için Olur Kaymakamlığına numune olarak 20 bin dolarlık sipariş verildi.

Erzurum MÜSİAD Başkanı Fuat Demir, Yönetim Kurulu üyeleri Ferdi Ödleş, Necip Aydın Mustafa Tavlaşoğlu ile birlikte Olur Kaymakamı İlker Eken ve Olur Belediye Başkanı Sıddık Demircan’ı ziyaret etti.

Olur Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi Tarafından 40 kadının dokuduğu Karnavas bezinden yapılan baş örtüsü, seccade, şal, el çantası, sırt çantası cüzdan ve buzdolabı örtüsü gibi ürünlerden Japonya’ya ihracat etmek için numune ürünler dokutup Kars MÜSİAD Dışişleri Sorumlusu işadamı Ali Uçum tarafından Japonya’ya götürülecek.

Japon pazarında istenilen ürünlere yoğunlaşıp dokuma ona göre yapılacak. Olur ve mahallelerinde çok sayıda kadına iş imkanı sağlanacak.

Başkan Demir, “Bölge ekonomisi ve istihdamı için yapmış olduğumuz projelerden birisi olan karnavas cecimi ve başörtüsünün seri üretimine başlamış bulunuyoruz. Bu ürünlerimizi Japonya’ya ihraç edeceğiz. İlk numune siparişimiz 20 bin dolar, ikinci etap 40 bin dolar yıl içerisinde bir milyon dolara kadar ihracatımız söz konusu. Bu projelerimizde bizleri yalnız bırakmayan Erzurum Valimiz Okay Memiş’e, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Mehmet Sekmen’e Olur İlçesi Kaymakamımız İlker Eker ve Olur Belediye Başkanımıza teşekkür ederim” dedi.

Halk Eğitim merkezinde kursiyer öğrenci Ayşe Acar ise, “Kursumuzda yapmış olduğumuz ürünlerimiz yurt dışına ihracat olacak. Bu yüzden çok mutluyuz hem hanımlar için hem de bizler için iş kapısı oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Kursiyer Yurdagül Bektaş, “Karnavas başörtüsü dokuyoruz. Bizlere bu imkanı sağlayan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Karnavas Bezi

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı köyünde dokunan bir tür pamuklu dokuma olan Karnavas bezi aslında adı geçen köyün eski adını taşımaktadır. Karnavas bezi genelde kadınların dış örtü bezi olarak kullandığı bir dokuma olmakla birlikte, dekorasyon amaçlı örtüler ve mefruşat ürünü olarak da kullanılmaktadır. Bezayağı örgü ile dokunan Karnavas bezi, yöre halkının ifadesine göre yaklaşık olarak ikiyüzelli yıldan beri dokunmaktadır. Daha önceleri el tezgahında dokunan Karnavas bezi, zamanla sanayi tipi tezgahların çıkmasıyla üretimine bir süre ara vermek durumunda kalmıştır. Karnavas bezi dokumacılığı günümüze, kalan birkaç dokumacının gayretiyle gelebilmiştir. Son zamanlarda Kaymakamlık tarafından yürütülen bir proje ile yeni dokuma ustaları yetiştirilmiş ve yeni kurulan el tezgâhları ile dokumacılık tekrar canlandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ