İşveren ‘kısa çalışma'da tam maaş da ödeyebilir

Kısa çalışmaya gidilen işyerlerinde işveren isterse işçinin ücretiyle ödenek arasındaki farkı telafi edebilir. SGK’nın bu konuda yapmaya hazırlandığı düzenlemeyle, telafi ücretinden sadece gelir vergisi kesilecek.  

Ekonomi 12.04.2020 20:18:01 0
İşveren ‘kısa çalışma'da tam maaş da ödeyebilir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kovid-19 nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde pek çok işyerinde faaliyet ya tamamen durduruldu ya da çalışma süreleri azaltıldı. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneğine başvuran İşverenlerin talepleri İŞKUR tarafından değerlendirilmeye başlandı. İŞKUR tarafından başvuruları kabul edilince işverenlerin işçilerini bilgilendirmeleri gerekiyor. İşyerinde faaliyet tamamen durmuşsa bu durumda işçi hiç işe gitmeyecek ve son 12 aylık ortalama ücretinin yüzde 60’ı kadar kısa çalışma ödeneği alacak. Asgari ücretle çalışan bir işçiye 1.752 TL ödenek verilecek.

FARKI TELAFİ ETMEK MÜMKÜN
Kısa çalışmaya gidilecek işyerlerinde işveren isterse işçinin ücretiyle kısa çalışma ödeneği arasındaki farkı telafi edebilir. Örneğin işyerinde asgari ücretle çalışan bir işçinin eline geçen net ücret normalde bekar bir asgari ücretli için 2.324 TL’dir. İşyerinde faaliyet tamamen durmuşsa işçiye 1.752 TL kısa çalışma ödeneği ödenecektir. İşveren isterse bu dönemde işçinin maddi kayıp yaşamamasını sağlamak için aradaki 572 TL’yi telafi edebilir.

SGK DÜZENLEME YAPACAK
SGK bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bu şekilde ödenecek telafi ücretlerinden yalnızca gelir vergisi kesilerek ödenmesi mümkün hale gelecek. Örneğin işyerinde 1 Nisan’da kısa çalışmaya gidilmişse ve işveren işçisi için nisanda 572 TL telafi ücreti ödeyecekse işçinin mayıs ve haziran aylarındaki prime esas kazancına ekleme yapabilecek. İşverenler bu yönde hareket ederek işçilerinin bu süreçte gelirlerinin korunmasına katkı sağlayabilir. 

KIDEMDEN İLK 15 GÜN SAYILACAK 
İşyerinde faaliyetin tamamen durmuş olması halinde faaliyetin durmasından sonraki ilk 15 gün işçinin kıdem tazminatı hesabında çalışılmış gibi sayılacak. Ancak bu süreden sonraki günler işçinin kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmayacak. Örneğin işçi 15 Nisan 2019 tarihinde işe başlamışsa ve işyerinde 16 Mart 2020 itibarıyla faaliyetin tamamen durmuş ve kısa çalışmaya geçilmişse, işçi için 1 Nisan 2020 tarihine kadar çalışma dönemi kabul edilecektir. Ancak bu durumda işçi için 15 Nisan 2019 ila 1 Nisan 2020 tarihi arası çalışılmış olarak kabul edileceği için kıdem tazminatı hakkı doğmamış olacak. 

PRİMLER İSTEĞE BAĞLI ÖDENEBİLİR 
Kısa çalışma süresince işçinin emeklilik primi yatmayacak. Bu durumda işçi bu süreye ilişkin isteğe bağlı sigortalı olarak primlerini ödeyebilir. Bu şekilde isteğe bağlı olarak ödenecek primler 4/a’lı yani işçi olarak sayılacak. Dolayısıyla bu dönemde ödenen primler de çalışanın işçi olarak emekli olmasını değiştirmeyecek. Ancak isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemek isteyen işçilerin taleplerini ve ödemelerini aynı ay içinde yapması gerekiyor.  

AGİ HESAPLAMASI DA OLMAYACAK 
İşyerinde faaliyetin tamamen durması halinde işçilere işveren tarafından ücret ödenmeyeceği için ücretten gelir vergisi kesintisi yapılmayan tutar olan asgari geçim indirimi de hesaplanmayacak. Ancak işyerinde faaliyet tamamen durmamış haftanın 4 gününde çalışma yapılıyorsa bu durumda işçiye ödenecek ücretten vergi kesintisi yapılmayacak tutar yani asgari geçim indirimi yine hesaplanacak. 


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem