İhracatta 8 sektörün en büyük talibi Almanya

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya, yılın ilk 2 ayında da Türk ihracatçıların en çok ürün sattığı ülke konumunda yer alırken, bu ülkeye ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artarak 2 milyar 470 milyon 195 bin dolara

Ekonomi 10.03.2020 11:55:02 0
İhracatta 8 sektörün en büyük talibi Almanya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.03.2020 11:55

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Almanya, 8 sektörün ürünlerine en çok talep gösteren ülke oldu.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye ocak-şubat döneminde 27 sektörden 224 noktaya ihracat gerçekleştirdi.

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya yılın ilk iki ayında da Türk ihracatçıların en çok ürün sattığı ülke konumunda yer aldı ve bu ülkeye ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artarak 2 milyar 470 milyon 195 bin dolara ulaştı.

Böylece, bu dönemde Türkiye'nin 26,9 milyar dolarlık ihracatının yüzde 9,2'si Almanya'ya gerçekleştirilmiş oldu.

Türkiye'nin, ocak-şubat döneminde İngiltere'ye dış satımı yıllık bazda yüzde 6,4 azalarak 1,7 milyar dolar, İtalya'ya ihracatı yüzde 0,4 düşerek 1,6 milyar dolar, ABD'ye ihracatı yüzde 10,6 yükselerek 1,3 milyar dolar ve Irak'a dış satımı yüzde 14,3 artarak 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Almanya'ya ihracatta öne çıkan sektörler

Sektörler bazında ülkelere göre dış satım rakamları incelendiğinde Almanya'nın 8 sektörün ürünlerine en çok talep gösteren ülke olduğu görüldü.

Bu dönemde Türk ihracatçılar, Almanya'ya 680,3 milyon dolarlık otomotiv endüstrisi, 539,8 milyon dolarlık hazır giyim ve 167,4 milyon dolarlık demir ve demir dışı metal ürünleri sattı.

Almanya Türkiye'den 75,8 milyon dolarlık fındık ve mamulleri, 86,8 milyon dolarlık iklimlendirme sanayisi, 25,9 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, 127,6 milyon dolarlık makine ve aksamları ve 39,6 milyon dolarlık da meyve ve sebze mamulleri ürünü satın alarak, söz konusu sektörlerin bir numaralı talibi olarak kayıtlara geçti.

Elektrik elektronik ve mücevhere İngiliz talebi

Yılın iki ayında Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke konumunda olan İngiltere, 2 sektörün dış satımında en üst sırada yer aldı. Türk ihracatçılar ülkeye 199,1 milyon dolar değerinde elektrik elektronik ve 191,3 milyon dolar değerinde mücevher sattı.

Türk ürünlerine en fazla talep gösteren 3'üncü ülke olan İtalya, bu dönemde Türkiye'nin tekstil sektörünün en önemli pazarı oldu ve bu sektörden 125,2 milyon dolarlık ürün satın aldı.

ABD'den çimento, halı, savunma, tütün ve zeytin sektörlerine rağbet

ABD ise ocak-şubat döneminde 5 sektörün dış satımında en önemli pazar oldu. Ülkeye bu dönemde 63 milyon dolarlık çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, 126,3 milyon dolarlık halı, 131,3 milyon dolarlık savunma ve havacılık sanayisi, 29 milyon dolarlık tütün ve 10,7 milyon dolarlık zeytin ihracatı yapıldı.

Söz konusu dönemde Irak, Türkiye'den 212,2 milyon dolar değerinde hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, 150,1 milyon dolar değerinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ve 78,7 milyon dolar değerinde su ürünleri ve hayvansal mamuller satın alarak, 3 sektörün ihracatında lider pazar oldu.

Öte yandan ocak ve şubat aylarında Fransa diğer sanayi ürünlerinde, Hollanda kimyevi maddeler ve süs bitkileri ve mamulleri sektöründe, İsrail çelik sektöründe, Rusya deri ve deri mamulleri ve yaş meyve ve sebze sektörlerinde ve Norveç de gemi ve yat sektöründe Türkiye'nin en büyük pazarları konumunda yer aldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ