Iğdır’ın sembolü kayısıda hasat dönemi başladı

Iğdır’da kayısı yetiştiricileri, uzun süredir bekledikleri şalak kayısının hasadı için kolları sıvadı.

Ekonomi 11.06.2021 09:10:44 0
Iğdır’ın sembolü kayısıda hasat dönemi başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.06.2021 09:10

Iğdır’da kayısı yetiştiricileri, uzun süredir bekledikleri şalak kayısının hasadı için kolları sıvadı.

Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen ve mikro klima özelliğine sahip kenti Iğdır’da şalak kayısısının hasadına başlandı. Iğdır’dan Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerine ihracatı yapılan, lezzetiyle yiyenleri kendine hayran bırakan şalak kayısısının ilk hasadı Iğdır’ın Halfeli köyünde yapıldı. İlkbahar mevsiminde yeterli miktarda yağmur almadığı için kayısı ağaçlarından istedikleri verimi elde edemeyen kayısı yetiştiricileri, bu sene hasadın az olmasından dolayı satışlarını kent merkeziyle sınırlı tutacaklarını söyledi.

‘Ürünlerimizin satışını yaptıktan sonra hasat dönemimiz de sona eriyor’

Bu sene kayısıdan bekledikleri verimi elde edemediklerini belirten kayısı yetiştiricisi Kasım Kaya, “Iğdır’da şalak kayısı toplama sezonu başladı. Genellikle her sene kayısı toplama sezonu ilk olarak kıraç topraklara sahip olmasından dolayı Halfeli köyünde başlıyor. Kıraç topraklar olmasından dolayı ilk kayısılar buralarda çıkıyor. Bahçelerimizden topladığımız kayısıları götürüp kent merkezinde satıyoruz. Ürünlerimizin satışını yaptıktan sonra hasat dönemimiz de sona eriyor. Kayısı toplama çalışmalarımız yaklaşık 4-5 gün kadar sürebiliyor. Geçen seneye oranla elde ettiğimiz kayısı oranı oldukça düşük” dedi.

‘Talep her sene olduğu gibi bu sene de oldukça yüksek’

Her sene yurt içine ve yurt dışına şalak kayısısının satışını yaptıklarını ancak kayısının az olmasından dolayı bu satışları bu sene gerçekleştiremeyeceklerini kaydeden Kasım Kaya, konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

“Talep her sene olduğu gibi bu sene de oldukça yüksek. Ancak hasadın az olmasından dolayı yurt dışına satış yapamadık. Yine yurt içinde ise İstanbul, İzmir gibi illere önceki yıllarda satış yaparken bu sene bu illere de satış yapamayacağız. Şu anda sadece Iğdır’a yetecek kadar kayısı olduğunu düşünüyorum. Eğer yeterse Van, Kars, Erzurum ve Ağrı gibi çevre illere satışlarımızı gerçekleştirebiliriz. Bu sene elde ettiğimiz kayısının oranı diğer yıllara oranla az olsa da tadı hiç olmadığı kadar lezzeti. Rengi, parlaklığı ve tadı itibariyle bu seneki kayısı oldukça güzel.”
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ