Hava kirliliği ve küresel ısınma görme kaybına yol açabiliyor

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özsütçü: - 'Havadaki zararlı gaz ve partiküllerdeki artış, gözün ön yüzeyinde tahriş, kızarıklık, yabancı cisim hissine yol açıyor. Tedavi ihmal edildiğ

Ekonomi 19.03.2021 10:01:42 0
Hava kirliliği ve küresel ısınma görme kaybına yol açabiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.03.2021 10:01

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özsütçü, hava kirliliği ve küresel ısınmanın kalp ve akciğer kadar göz üzerinde de yıkıcı etkisi olduğunu belirterek, "Havadaki zararlı gaz ve partiküllerdeki artış, gözün ön yüzeyinde tahriş, kızarıklık, yabancı cisim hissine yol açıyor. Tedavi ihmal edildiğinde görme bulanıklığına ve görme kaybına giden sonuçlara sebep olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özsütçü, hava kirliliğinin göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ve soruna karşı alınacak önemlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

21’inci yüzyılda iklim değişikliği ve hava kirliliğinin, insan sağlığı ve ölüm oranlarını dramatik bir biçimde etkilediğini belirten Prof. Dr. Özsütçü, şunları kaydetti:

"Hava kirliliği ve küresel ısınmanın kalp ve akciğer kadar göz üzerinde de yıkıcı etkisi var. Özellikle hava kirliliğinin görüldüğü şehirlerde yaşayanlar risk altındalar. Havadaki zararlı gaz ve partiküllerdeki artış, gözün ön yüzeyinde tahriş, kızarıklık, yabancı cisim hissine yol açıyor. Tedavi ihmal edildiğinde görme bulanıklığına ve görme kaybına giden sonuçlara sebep olabiliyor. Hava kirliliği ve küresel ısınma sağlık üzerinde yüksek tehdit oluşturdu. Solunum ve kardiyovasküler hastalıkların gelişimini doğrudan etkileyen hava kirliliği göz sağlığını da hedef alıyor. Sıcaklıkların yükselmesi ve düzensiz yağış dağılımı, hastalığa neden olan virüs, enfeksiyon gibi tehlikenin dağılımını da değiştiriyor. Hava kirliliğindeki zararlı gaz ve partiküllerdeki artış miktarı gözün tolere edeceğinden çok yüksek miktarlara çıkıyor. Bu da görme kayıplarına varan sorunlara yol açıyor."

Özsütçü, özellikle kontakt lens kullananları hava kirliliğinin olumsuz etkileri konusunda uyararak, "Hava kirliliğine bağlı gözün ön yüzeyi rahatsızlığı kontakt lens kullananlar daha fazla hissediyor. Havadaki toz ve partiküller lense yapışıyor. Gözde alerjik problemlerin baş göstermesi, göz kuruluğu, görme sorunları gibi problemler gelişiyor." bilgisini verdi.


- "Sarı nokta ve glokom tehlikesi"


Havada bulunan kimyasal partiküllerin retinaya toksik etkisi ve yaşa bağlı makula dejeneransı (sarı nokta hastalığı) riskinde artış görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Mustafa Özsütçü, çalışmalara devam edilen bir diğer konunun ise hava kirliliğinin yarattığı uzun vadede glokom denilen hastalığa sebep olan göz içi basıncının artışı olduğunu bildirdi.

Hava kirliliği nedenleri ve sonuçlarının doğrudan insanlarla ilgili olduğunu ifade eden Özsütçü, bu kirliliğe insanların değişen yaşamları neden olurken ortaya çıkacak olumsuz koşullardan da yine insan sağlığının etkileneceğine işaret etti.

Özsütçü, hava kirliliği ve değişen yaşam koşullarından gözlerin korunması için şu tavsiyelerde bulundu:

"Bulunduğumuz kapalı ortamlar bol bol havalandırılmalı, oda nemli tutulmalı, doğa yürüyüşleri yapılmalı, ekran maruziyeti minimumda tutulmalı. Ekran maruziyetini azaltmak ve göz kuruluğunu önlemek için 20-20 kuralını uygulayın. 20 dakikalık çalışmanın ardında 20 saniye gözlerinizi dinlendirin. Bulunduğunuz kapalı alanlardaki nem seviyesini artırın. Böylece göz ön yüzeyinin kurumasını engellemiş olursunuz. Rüzgarlı havalarda gözyaşı buharlaşmasını en aza indirmek için gözlük kullanın. Yaz aylarında güneş gözlüğü kış aylarında ise kar gözlükleriyle güneşten gelen UV maruziyeti minimuma indirin. Bol su tüketerek gözün ön yüzeyinin nemli tutulmasını sağlayın."

Hava kirliliğinin yarattığı göz ön yüzey rahatsızlıklarının semptomatik tedavilerle iyileştirilebileceğini aktaran Özsütçü, "Yakın takip ve gerektiğinde doğru müdahale en etkili yöntemdir. Sıklıkla hava kirliliğine bağlı göz hastalıkları semptom göstermese dahi artmış risk altındaysanız ve acil bir durum varsa göz doktoruna başvurunuz." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ