Güneş panellerini robot temizleyecek

Manisa Celal Bayar Üniversitesinde geliştirilen robot, kirlenen güneş panellerini otomatik olarak tespit edip temizliyor.

Ekonomi 20.09.2019 11:41:10 0
Güneş panellerini robot temizleyecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.09.2019 11:41

MANİSA (AA) - MCBÜ Mühendislik Fakültesi ile bir mühendislik şirketinin TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirdiği "Güneş Paneli Temizleme Otonom Robotu Projesi" kapsamında geliştirilen ilk makinelerin test edilmesine başlandı.

Panellere ulaşan güneş ışığının kirlilik nedeniyle azalması durumunda otomatik olarak devreye giren robot, panelin dış yüzeyindeki sıcaklığa göre temizlik şeklini belirliyor.

Gündüz yapılan temizlik işlemi sırasında güneş panelinin üzerindeki yüksek sıcaklık dolayısıyla panelin çatlama riskine karşı su kullanmayan robot, sadece fırçayla yüzeyi temizliyor. Robot, gece yapılan temizleme işlemlerinde ise yakınındaki tankerden haznesine su çekerek temizlik yapıyor.

Temizlik zamanını ve yöntemini kendisi belirleyen robot, alternatif yöntemlere kıyasla hızı ve verimliliğiyle öne çıkıyor.

MCBÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotun tamamen otonom çalıştığını, kirliliği ve verimlilik kaybını tespit ederek temizleme işlemine geçtiğini söyledi.

Farklı boyutlardaki panellere uygun olarak kısa sürede yeniden tasarlanabilen robotun, güneş enerji santralleri için önemli bir kolaylık sağlayacağını ifade eden Taşkın, testi yapılan robotun bir panel dizisini yaklaşık 40 dakikada temizlediğini dile getirdi.

Sistemin getirdiği verimlilik artışının panellerin kurulu olduğu bölgenin tozluluk yapısına göre değiştiğini aktaran Taşkın, "Literatürde yer alan bilgilere göre yaklaşık yüzde 15-20 verimlilik artışı kaydedilmekte." dedi.

Mühendislik firması yöneticisi Barış Bişen de MCBÜ ile birlikte geliştirdikleri robotun santrallerin daha verimli çalışmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Benzeri temizleme sistemlerine göre daha yüksek bir teknoloji kullandıklarını söyleyen Taşkın, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 4 aydır Celal Bayar Üniversitesindeki hocalarımız ve üniversitenin desteğiyle ilerliyoruz. Prototip anlamında iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum. Robot, ülke genelinde sayıları hızla artan panellerin veriminin artırılmasına katkı sağlayacak. Testler devam ediyor ancak otonom robotun güneş panellerinin verimliliğini yüzde 30 ile 40 arasında artırmasını bekliyoruz. "





Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ