Güneş enerjisinde öz tüketim uygulamalarıyla yıllık 3 gigavat kapasite mümkün

Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, Türkiye'de öz tüketime yönelik ve ticari temelli güneş santrali uygulamalarıyla yılda 3 gigavat güneş enerjisi kapasitesinin kurulumunun gerçekleşebileceğini ifade etti.

Ekonomi 10.04.2021 12:04:23 0
Güneş enerjisinde öz tüketim uygulamalarıyla yıllık 3 gigavat kapasite mümkün
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.04.2021 12:04

ANKARA(AA) - Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Ankara merkezli Solar3GW Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, AA muhabirine, küresel iklim krizinin çözümü için yenilenebilir enerjinin, elektrik üretimi, ulaşım ve ısınma alanlarındaki payının artırılması gerektiğini söyledi.

Küresel elektrik talebi artışında, yerli sanayi gelişimi, elektrikli araçlar ve dijital dönüşüm gibi alanların etkili olacağını aktaran Turhan, "Türkiye'nin sürdürülebilir ve doğru hükümet politikaları sayesinde, enerji dönüşümüne yönelik çalışmaları dünya ile eşzamanlı olarak yürütmeye devam etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Turhan, Türkiye'de küçük ölçek kapasitelerle başlayan güneş enerjisi kurulumlarının, mevcut durumda kapasite artışının istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde planlanması gerektiğini anlattı.

Sektör olarak değişim ve gelişime açık olduklarını ifade eden Turhan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de GES kurulum maliyetleri son 5 yılda yüzde 55 düştü. Türkiye'de öz tüketime yönelik ve ticari temelli güneş santrali uygulamalarıyla yılda 3 gigavat güneş enerjisi kurulumu mümkün. Güneş enerjisinde maliyetlerin düşüşü temiz enerji teknolojilerine, özellikle güneş panelleri ve elektrik depolamaya yönelik gerçekleşiyor. Öyle ki artık güneş enerjisi, herhangi bir fiyat garantisi teşvikine ihtiyaç duymaksızın, serbest piyasa koşullarında hayata geçirilebilir bir noktada. Depolama ile birlikte, baz yük sağlayan temiz bir kaynak haline de geliyor. Güneş enerjisi ve elektrik depolama gelecek 10 yılda kurulu güç çeşitliliğinde en önemli etkiyi sağlayan faktörler olacak."

GES'ler bir çok alanda kullanılıyor

Turhan, Türkiye'nin kurulu güç dinamiklerinin 2011'den bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarının katılımıyla seyir değiştirdiğini dile getirdi.

Enerji üretiminde 2019 sonu itibarıyla yenilenebilir enerjinin payının oldukça belirgin hale geldiğini vurgulayan Turhan, şunları kaydetti:

"Tüm kaynaklar içinde temiz ve en ucuz enerji kaynağı olması açısından güneş enerjisi finansmana kolay erişebilme fırsatı tanıdı. Ayrıca, hem ulaşılabilirlik hem uygulama alanlarında çeşitlilik sağladı. Örneğin, artık demir yollarına bile entegre GES'ler kurulabilir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, otopark ve yol üstleri, yüzer GES'ler, mevcut enerji santrallerinde ikincil kaynak olarak GES’ler yer alabiliyor. Güneş enerjisi, enerjiye artan talep göz önüne alındığında, cari açığı azaltıcı etkisi, ekolojik açıdan diğer kaynaklara göre daha çevre dostu, düşen maliyetleriyle ekonomik bir kaynak olması yanında yerli sanayiye katkısı açısından benzersiz bir kaynak."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına göre Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 742 saat seviyesinde bulunuyor. Fotovoltaik (PV) güneş elektriği sistemleri de denilen güneş hücreleri sayesinde yarı iletken malzemelerle, güneş ışığı doğrudan elektrik enerjisine çevriliyor. 7 Nisan itibarıyla Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 6 bin 928 megavat seviyesinde bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ