Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, memleketi Van’ın Erciş ilçesinde Milli Tarım Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, memleketi Van’ın Erciş ilçesinde Milli Tarım Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Erciş Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte bir araya gelen TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, tarım sektöründe yer alan sivil toplum örgütlerinin cumhurun sarayında bir araya getirilmesinin cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak tarihe geçtiğini ifade etti. Çelik, Milli Tarım Projesini başarıya ulaştırmak için TÜDKİYEB olarak 2017’nin ilkbaharında yetiştiricileri yaylalarına, üreticileri de tarlalarına davet ettiğini belirterek, Milli Tarım Projesi içerisinde yer alan ve küçükbaş hayvancılık için hayati önem taşıyan ve en az 22 ilde koç ve teke test istasyonlarının kurulacak olmasıyla verimlilik anlamında sektöre büyük fayda sağlayacağını kaydetti. Çelik, “Biz de, hükümetimizin bize tanıdığı bu imkanları hayata geçirmek ve tarımın her alanında verimi artırmak için, 2017 yılının ilkbaharında yetiştiricilerimizi yaylalarına, üreticilerimizi tarlalarına daha çok üretmek için davet ediyoruz. Hep birlikte el ele vererek yolumuza devam edeceğiz. Yaylalarımızı boş, tarlalarımızı üretimsiz bırakmayacağız. Bu anlamda küçükbaş hayvancılık sektöründe de üzerimize düşen vazifeleri en iyi şekilde yaparak devletimizin bizlere sağladığı desteklerini heba etmemek için canla başla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Milli Tarım Projesinin havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli olmak üzere iki ana temelden oluşmaktadır. Bu projenin ülkemize çok şey kazandıracağını, küçükbaş hayvancılık açısından da son derece önemli kazanımlar elde edilecektir” dedi.
Milli Tarım Projesini küçükbaş hayvancılık yönüyle değerlendiren Genel Başkan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Proje kapsamında hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak. Türkiye’deki toplam mera varlığının yüzde 52’sini barındıran bu illerdeki meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah etmeleri şartıyla kiraya verilecek. Böylece meraların atıl kalmaması sağlanacak. Mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak iller ise Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat olarak belirlendi. Küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunlarının başında nitelikli damızlık üretiminin olmayışı geliyordu. Son on yılda küçükbaş hayvan sayımız Bakanlığımızın destekleri ve 80 ilimizde birliklerimiz ve nihayetinde merkez birliğimizin kurularak faaliyete geçmesi sonrasında 31 milyondan 44 milyona çıkmış olmasına karşın, damızlık sorunu yıllardır küçükbaş hayvancılığın daha fazla ilerlemesini engelledi. Çünkü damızlık üretimini gerçekleştiremezseniz yabancı ülkelerden ithalat yapmak zorunda kalırsınız. Nitekim büyükbaş hayvancılıkta bunun örneklerini fazlasıyla görebilirsiniz. İşte bu noktada Milli Tarım Projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri oluşturulması, bu sorunun çözülmesi anlamına geliyor. Bu bakımdan da yetiştiricilerimiz adına mutluluk duyuyoruz.”
Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van illerimizde kurulacak olan damızlık koç teke üretim merkezlerinin ülke geneline hitap edecek ve yetiştiricilerin damızlık bulma sorununa çare olacağını ifade eden Çelik, “Bu manada birliklerimiz de bu merkezlerde nitelikli damızlık koç ve tekeler yetiştirmek suretiyle küçükbaş hayvancılığa büyük katkı sağlayacaklar. Ayrıca birliklerimizin ve dolayısıyla da yetiştiricilerimizin gelirleri artacaktır. Projenin bir güzel yanı da; koç teke üretim merkezlerinin yer alacağı illerin tamamında ahır-ağıl yapımına, damızlık hayvana ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe verilecek olmasıdır. Yetiştiricilerimiz damızlık hayvan almak istediğinde rahatlıkla kredi kullanabilmeleri sağlanacak ve hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlarımız damızlık ihtiyaçlarını aracısız olarak bu merkezlerden alabilecektir” diye konuştu.
Sonuç itibariyle Milli Tarım Projesinin yıllardır savundukları yerli üretimin desteklenmesi manasında da kendilerine büyük moral ve imkanlar sağladığını söyleyen Çelik, “Bu moral ve güçle, merkez birliği olarak birliklerimizi ve birliklerimiz aracılığı ile de yetiştiricilerimizi bilinçlendirmek ve Milli Tarım Projesinin başarıyla uygulanabilmesi için teşvik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu proje bir milli projedir. Yerli üreticilerimiz için can damarıdır. O yüzden de bu projenin başarılı olmasından sadece yetiştiricilerimiz ya da birliklerimiz değil, ülkemiz olarak kazançlı çıkacağız. Bizim projeye bakış açımız budur. Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en veciz sözlerinden biri olan ‘milli ekonominin temeli ziraattır’ sözü, hükümetimizin uygulamaya koyduğu Milli Tarım Projesi ile yerini bulacaktır. Onun için de diyoruz ki; bu proje ile bundan böyle yaylalarımız boş, tarlalarımız üretimsiz kalmayacaktır. Bizlere bu manada destek ve katkılarını esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Van milletvekillerimiz Sayın Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk’e çiftçilerimiz ve üreticilerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.