ETB Başkanı Hakan Oral, 'Hazine arazilerinin çiftçilere kiralanması' projesini değerlendirdi

Ekonomi 26.09.2018 17:40:15 0
ETB Başkanı Hakan Oral,
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.09.2018 17:40
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “Tarım ve Hayvancılık kapasitesini büyütmek için geliştirilen, Hazine arazilerinin çiftçilere kiralanması projesini; Erzurum olarak en verimli biçimde değerlendirmeliyiz” dedi.
Gündemde olan Hazine arazilerinin çiftçilere kiralanması projesinin yakın takipçisi olacaklarını ifade eden Başkan Hakan Oral; “Şehrimiz için elde edilecek avantajları değerlendirmek üzere çalışmalara katkıda bulunacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü projede uygun fiyatlara kiralanacak olan Hazine taşınmazları ilimiz ekonomisinin canlandırılması için aktif olarak üzerine çalışılması gereken konulardandır.
Hazine taşınmazlarının, ağaçlandırma amaçlı kiralanması bağlamında uzun yıllardır teşvik verilmektedir. Bu teşviğin yanı sıra gerçekleştirilecek projede ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan tıbbi, aromatik bitkiler ve süs bitkileri ile hayvancılık alanında Hazine taşınmazları üzerinde üretim yapmak isteyenlere yeni ve güzel fırsatlar sunuluyor. Tabi bu kapsamda Erzurum olarak geniş meralarımızla, bitki örtüsü faktörümüzle ve temiz hava sahamızla, hayvancılık sektöründe verilecek imkan ve destekleri en iyi biçimde değerlendirmeliyiz. Altını çizmem gerekir ki Hayvancılık bakımından iklim çeşitliliği ve geniş meraları ile bütün olarak önemli bir potansiyele sahip olan Türkiye’de; Erzurum platosu, sektördeki dilimde oldukça önemli paya sahiptir. Organize Hayvancılık çizgisinde; yerli üretimin artırılmasını hedefleyen uygulama kapsamında 29 milyon metrekare Hazine arazisi kiralanması fırsatını, Ticaret Borsası Başkanlığı olarak çok iyi kullanmamız gerektiği kanısındayım. Bu anlamda çalışmalara gereken desteği sağlamaktan kaçınmayacağımızı belirtmek isterim. Bu etkinliği gerçek manada değerlendirebilirsek yerli üretim kapasitemizin yükseleceğini düşünüyorum. Ayrıca bu stratejik projenin, sanayicilerimizi ve Tarım ve Hayvancılık sektöründe girişimde bulunmak isteyen girişimcilerimizi de kapsaması yönünde gelişmelerin olmasını beklemekteyiz. Bu kapsamda üretim ve kullanım oranının daha fazla büyüyeceği kanısındayım.
Hazine taşınmazlarının kiralanması uygulamasıyla, hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesine imkan sağlayan yaptırım da Hazine taşınmazlarının "irtifak hakkı tesisi" olarak isimlendirilen "uzun süreli kiralama" yöntemi ile faaliyette bulunan vatandaşlara hak tanınacağı açıklamaları da bu uygulamayı değerlendirmemiz gerektiğinin pekiştirici özelliklerindendir. Proje kapsamında, Hazine taşınmazları üzerinde Hayvancılık yatırımı yapmak isteyen vatandaşlara 30 yıla kadar arazi desteği sağlanacak olmasının yanı sıra Hazine taşınmazlarının rayiç bedelinin %1’i üzerinden hesaplanarak yıllık bedel karşılığında destek verilmesi plana dahil olan adımlardır. Yine yatırımın ilk döneminde yapılan harcamalar göz önünde bulundurularak ilk 3 yıl için bu bedelden %70 oranında indirim gibi önemli bir destek de sağlanacak olması projenin çekici taraflarındandır. Toplam yıllık hasılattan %1 oranında alınan payın, bu yöntemle binde bir olarak alınacağı da çiftçimiz için de Hayvancılık sektörünü ileri taşımamız için de karlı çıkma oranımızı yükselteceği anlamı taşıyor. Türkiye genelinde toplamda 29 milyon metrekare Hazine taşınmazının belirlendiği projede etkin rol almamız için bilinçli adımlar atmamız gerektiği gibi vatandaşımızı da bilgilendirmemiz gerekecektir.
Projeden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, şehrimizin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesindeki Milli Emlak Daire Başkanlığı’ndan ya da müdürlüklerinden, ilçelerde ise Milli Emlak Şeflikleri’ne başvuru yapabileceler. Başvurular, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün web sitesi "www.milliemlak.gov.tr" aracılığıyla da yapılabilecektir.” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ